El ple d'investidura de Carles Puigdemont se celebrarà el 30 de gener

El president del Parlament de Catalunya convoca la sessió plenària per al pròxim dimarts a les 15.00 hores amb la incògnita de si Puigdemont hi serà present
25 gener 2018 01:00h
El president del Parlament Roger Torrent es va reunir amb Carles Puigdemont a Brussel·les aquest dimecres, 24 de gener.

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha anunciat aquest dijous als grups parlamentaris que la sessió d'investidura serà dimarts de la setmana vinent, 30 de gener, tal com estava previst, i començarà a les 15.00h. Torrent ha reunit aquest dijous al matí representants dels partits a la sala de Mesa de la cambra, ja que la Junta de Portaveus no s'ha constituït encara, en una trobada que ha acabat sense consens per la data. ERC ha fet constar que preferia el 30 de gener i Junts per Catalunya (JxCat) ha apostat per esgotar el termini i celebrar el ple el dia 31. La CUP, Cs, PSC i PPC no tenien cap preferència.

El president del Parlament va proposar dilluns el líder de JxCat, Carles Puigdemont, com a candidat a la presidència de la Generalitat després de la ronda de trobades amb tots els grups. L'anunci de Torrent arriba poques hores després que el govern espanyol haja iniciat els tràmits per a impugnar la candidatura de Puigdemont a la investidura. A la reunió d'aquest matí, Torrent ha assegurat que la sessió d'investidura transcorrerà amb total normalitat i d'acord amb el reglament, tot i que no ha dit si Puigdemont serà present al ple o no, tal com han explicat fonts parlamentàries.

Segons el reglament del Parlament de Catalunya, el debat d'investidura del candidat a presidir la Generalitat –en aquest cas, Puigdemont– i la primera votació han de tenir lloc dins els 10 dies següents a la constitució de la cambra. El Parlament es va constituir el 17 de gener, de manera que la desena de dies hàbils concloïa el 31 d'aquest mateix mes. Així, el ple se celebrarà un dia abans que acabe el termini. 

D'altra banda, la Mesa encara no ha abordat la possibilitat d'una sessió d'investidura a distància de Puigdemont i tampoc si accepta la petició de delegació del vot dels diputats a Brussel·les excepte la del candidat, que aquest dimarts va retirar la seua sol·licitud. S'espera que la Mesa es pronuncie en la seua reunió de dimarts vinent. Ara hi ha set diputats que són a la presó o a Brussel·les tenint en compte que el conseller destituït Joaquim Forn va decidir renunciar a l'acta de diputat per a facilitar l’estratègia de defensa i poder eixir de la presó.

Possibilitats d'investidura

JxCat vol investir Puigdemont en la primera votació, és a dir, per majoria absoluta (68 vots a favor). Cal recordar que entre JxCat, ERC i la CUP sumen 70 escons. Si en la primera votació no s'assoleix la majoria absoluta necessària cal repetir la votació en les 48 hores posteriors, on es necessita majoria simple. Aquesta segona votació tindria lloc, doncs, el dijous 1 de febrer i n'hi hauria prou a obtenir més vots a favor que no en contra. Si Puigdemont no assolira tampoc la majoria simple s'obriria un termini de dos mesos per a seguir-ho intentant.

En aquest escenari, i per a poder convocar un altre debat d'investidura, Torrent hauria de fer una nova ronda de consultes amb els grups i tornar a proposar un candidat, que podrà ser Puigdemont o un de nou. Si s'esgotara aquest termini, es dissoldria automàticament el Parlament i es convocarien noves eleccions de manera immediata, perquè es puguen fer 54 dies després de la convocatòria. Aquest supòsit no s’ha donat mai des del restabliment del Parlament.

next