Diari La Veu del País Valencià
Turisme va regular més de 16.000 vivendes turístiques en 2017

L’Agència Valenciana de Turisme va regular un total de 16.189 habitatges turístics i va obrir 13 expedients sancionadors a plataformes durant l’any passat, unes xifres davant les quals el responsable del departament, Francesc Colomer, ha incidit en la necessitat de duplicar la plantilla d’inspectors per a controlar l’oferta actual. Paral·lelament, ha anunciat una nova línia d’ajudes per a campanyes de conscienciació contra l’intrusisme, dotada amb 660.000 euros per a 2018.

El passat exercici va acabar amb un registre d’un total de 4.566 habitatges turístics més que 2016 (11.623) i fins a quatre vegades més que en 2014 (3.799) al País Valencià. De fet, en els últims quatre anys ascendeixen a un total de 38.104, segons ha detallat el titular de Turisme en roda de premsa després de la Comissió sobre l’Intrusisme en el sector.

Per demarcacions, la majoria es concentren a la d’Alacant: fins a 10.300 en 2017 i un total de 22.696 des de 2013. A la de València es van donar d’alta un total de 3.486 durant l’any passat (fins a 7.959 en els últims quatre anys) i a la de Castelló, altres 2.403, 7.449 en el balanç acumulat.

En matèria d’expedients sancionadors, el secretari autonòmic ha destacat la resolució judicial de novembre a la plataforma Homeaway i ha recordat que Turisme ha obert ja 13 expedients sancionadors a aquest tipus de companyies, que gestionen el gruix de l’oferta d’allotjaments de lloguer.

“Hem hagut d’afrontar recursos en seu judicial propiciats per les plataformes, que són els vertaders actors gegants globals que comercialitzen infinitat d’apartaments”, ha subratllat, per a recalcar que el tribunal “va donar la raó” a la Generalitat en reconèixer que resulta d’obligat compliment que qualsevol apartament ha d’estar registrat. Es tracta d’un reconeixement que suposa “un pas més” i continua “encoratjant” l’actuació contra l’allotjament irregular.

Els treballs per a combatre la problemàtica de l’allotjament turístic han permés així “aflorar de manera notòria l’oferta no declarada de la Comunitat” i, al mateix temps, fomentar la inscripció en el registre oficial d’habitatges turístics. Un increment que, per a Colomer, suposa “un notable esforç en una lluita inacabada del que ha de ser la defensa d’una economia no submergida i d’una oferta alegal que ha d’aflorar”.

Plantilla infradimensionada

El secretari autonòmic ha aprofitat la trobada per a sol·licitar un reforç de personal en l’àrea d’inspecció de Turisme, atés que considera que el nombre actual d’inspectors està “infradimensionat” i veu necessari duplicar la plantilla perquè el País Valencià se situe en “una posició de major eficàcia davant un problema que ha crescut en els últims anys”.

Com a exemple, ha assenyalat que ací porta “deu anys amb la mateixa plantilla inspectora”, per la qual cosa ha instat el govern espanyol que “fera possible alçar la taxa de reposició actual per a fer front a aquesta política en la lluita contra l’intrusisme i la competència deslleial” i, amb açò, fer front a aquest “hàndicap”.

Davant aquesta situació, el titular de Turisme ha anunciat una nova línia d’ajudes per a campanyes contra l’intrusisme i adreçada a associacions i empreses turístiques. La convocatòria, dotada amb 660.000 euros, serà de concurrència competitiva, amb l’objectiu de divulgar, conscienciar i millorar la conscienciació.

Nou concurs per a l’activitat inspectora

Sota aquest prisma, Colomer també ha anunciat que pròximament s’obrirà un concurs per a buscar una assistència que complemente l’activitat d’inspecció amb la funció de “comprovar” el compliment de l’oferta que es dóna d’alta al registre. “Hem de verificar i ser més eficaços en les garanties, perquè els nombres de registres que es fan públics efectivament corresponguen a la realitat”, ha argumentat.

L’Agència Valenciana de Turisme ha destinat a aquest concurs un total de 55.000 euros per a la revisió de la situació dels habitatges inscrits durant els últims quatre anys al Registre d’Habitatges Turístics.

D’altra banda, en la Comissió d’Intrusisme també s’ha presentat una nova guia informativa enfocada a titulars d’habitatges turístics per a donar a conéixer la regulació jurídica existent i facilitar el seu compliment. Aquesta publicació, realitzada conjuntament entre Turisme i el Col·legi d’Administradors de Finques, persegueix “estrényer el cercle” i enfocar el fenomen des d’altres angles.

“Complicitat” amb policies locals

Des de Turisme també aposten per “aprofundir” el treball conjunt amb la Federació de Municipis i Províncies per a “cercar la complicitat” dels ajuntaments i els cossos de Policia Local. De moment, Colomer ha explicat que la Comissió contra l’intrusisme treballa per a establir protocols de col·laboració amb els consistoris, un projecte iniciat en 2017 que pretén estendre’s durant aquest any.

A partir d’aquestes eines, el secretari autonòmic ha posat el focus sobre la necessitat d’ampliar l’ecosistema publicoprivat d’actors econòmics i socials que conformen la taula contra l’intrusisme. L’objectiu, “pactar l’aliança i estratègia de l’Agència Valenciana de Turisme amb un sector que cada vegada més amplia el seu perímetre”.

Francesc Colomer ha destacat així la diversitat i pluralitat d’actors de la Comissió contra l’intrusisme, que “van ampliant l’angular de l’acció i aliances per a combatre amb major eficàcia la lluita contra l’intrusisme i la competència deslleial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa