Diari La Veu del País Valencià
La Universitat Politècnica de València traspassa fronteres
RedactaVeu / Europa Press / València
La Universitat Politècnica de València (UPV) està entre les 200 millors institucions d’educació superior del món en huit disciplines, segons el QS World University Rànquings per matèries 2014, malgrat les actuals circumstàncies desfavorables en finançament públic. A més, la UPV és l’única universitat tecnològica de l’Estat espanyol que apareix en els tres principals rànquings mundials de qualitat docent superior, la qual cosa, la posiciona com la millor tecnològica de l’Estat espanyol i una de les grans d’Europa.
Així, la UPV no solament es manté en el rànquing de 2014 entre les 100 millors universitats del món en Agricultura i Ciències Forestals i en Estadística i Recerca Operativa, entre les 150 primeres en tres disciplines més (Enginyeria Química, Enginyeria Civil i d’Estructures i Enginyeria de Telecomunicacions i Electrònica) i entre les 200 més destacades en Enginyeria Mecànica, Aeronàutica i Fabricació; sinó que a més, apareix per primera vegada en aquest últim grup d’elit formativa internacional en dues matèries més: Matemàtiques i Ciència dels Materials, segons fonts d’aquesta entitat educativa.
Aquestos indicatius que situen la UPV entre les universitats amb més prestigi del món, s’han produït, segons va assenyalar la Politècnica en un comunicat, “malgrat veure reduït any rere any el seu finançament públic”.

A l’èxit dels resultats de la UPV en el rànquing QS per matèries, cal sumar l’unànime reconeixement dels altres dos principals mesuradors de la qualitat docent superior a nivell mundial, l’Academic Rànquing of World Universities (ARWU) de la Universitat Jiao Tong de Shanghai i l’Estafes Higher Education (THE).

L’única de l’Estat present en els 3 principals rànquings mundials

De fet, la UPV és l’única universitat de l’Estat espanyol de caràcter tecnològic que figura en l’última llista (agost de 2013) de l’ARWU de les 500 millors universitats del món i la primera politècnica estatal entre les 100 millors universitats del món amb menys de 50 anys d’antiguitat segons el THE 100 Under 50.
Per tant, segons ressalta la pròpia UPV, la Politècnica és l’única universitat tecnològica de l’estat que apareix en els tres principals rànquings mundials de qualitat docent superior, “fent-ho a més en una posició global de lideratge que avala la qualitat d’una universitat que segueix, malgrat l’actual conjuntura econòmica en educació i recerca, en constant millora”.
Més de 3.000 centres analitzats
El rànquing, desenvolupat per l’empresa britànica Quacquarelli Symonds (QS), avalua el treball de les universitats en cinc grans àrees del coneixement: Arts i Humanitats; Enginyeria i Tecnologia; Ciències Biològiques i Medicina; Ciències Naturals i Ciències Socials i Gestió Empresarial.
Per a elaborar la classificació, QS analitza diferents paràmetres relacionats amb la producció científica, el prestigi de les universitats tant per al món acadèmic com l’empresarial, la projecció internacional i el compromís en l’ensenyament. De les més de 20.000 universitats existents en el món, el rànquing QS ha analitzat en aquesta quarta edició més de 3.000 centres d’educació superior i classificat un total de 689.
Bons resultats, moltes restriccions
Sobre aquest tema, el rector de la UPV, Francisco Mora, va manifestar que el rànquing QS presenta uns “números molt bons per a la Politècnica”. El màxim responsable de la universitat valenciana va destacar a més, la millora “malgrat les restriccions en recerca que estem patint per part del finançament públic”. I més, tenint en compte que aquest mesurador “atén bàsicament a paràmetres de recerca”.
Per a la UPV, aquest assoliment demostra que els investigadors de la UPV “estan treballant amb més afany que mai, amb molta més innovació i creativitat en la seua feina, perquè disposen de menys mitjans i recursos que en anys anteriors”.
La UPV ha incorporat més disciplines entre les 200 millors universitats del món i el nivell global de la UPV ha millorat, tal com assenyala el mateix rector, “la UPV confirma que és sense dubte la millor tecnològica d’Espanya i una de les grans del continent europeu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa