L'expresident dels constructors de Castelló confirma que el PPCV s'ha finançat en B amb comissions de fins al 30%

Vicente Monsonís ha refermat que Camps i Juan Cotino van ser els qui van ordenar aquests mecanismes per a poder sufragar els comicis de 2007 i 2008
25 gener 2018 01:00h
L\'exsecretari del PPCV, Ricardo Costa, al judici per la trama Gürtel

L'expresident de l'Associació Provincial d'empreses de la Construcció de Castelló, Vicente Monsonís, ha assegurat aquest dijous que en l'adjudicació d'obra pública entre 1997 i 2005 al País Valencià –amb el PPCV al capdavant de la Generalitat– es feien "modificacions falses" de "projectes" que suposaven "mossegades" de fins al 30%, també conegudes com a "pizzes". "El moll de la qüestió no eren les comissions del 3% sinó les modificacions dels projectes que implicaven modificacions l'import de les quals era el 30%. A açò se li anomenava pizza", ha assenyalat en declaracions a Cadena Ser arreplegades per Europa Press, després de ser preguntat per si el PP exigia comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública, després que l'exsecretari general Ricardo Costa haja confessat el presumpte finançament il·legal del partit.

Durant la sessió del judici pel presumpte finançament il·legal del PPCV en el cas Gürtel, Costa va confirmar al jutge que va ser Francisco Camps, expresident de la Generalitat Valenciana, qui va decidir contractar amb Orange Market –empresa vinculada a la trama– per a organitzar els actes de campanya de l'eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008. A més, va indicar que ell, juntament amb l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, van ordenar que el PP es finançara "amb diners en negre" per a poder sufragar eixos comicis.

L'empresari valencià ha explicat que qui "no comptava amb la confiança" del PPCV amb "els supòsits que imposaven" no podia "entrar en determinades obres", per la qual cosa, segons ha comentat, "determinades empreses de molta confiança van arribar a construir vertaders monopolis artificials". "Era un 'modus operandi' circumscrit a determinades empreses, no era una qüestió generalitzada", ha afegit, al mateix temps que ha denunciat que el van amenaçar per "negar-se" a fer aquestes pràctiques.

No obstant açò, ha assegurat que "també hi ha altres partits", a part del PPCV, que "han entrat en aquest tipus de jocs" i ha explicat que, per tant, "no és una qüestió d'un únic partit sinó d'empreses que compten amb el suport 'innecessari' de determinats funcionaris". A més, ha apuntat que "tant administracions, com institucions i empreses van de la mà", a la qual cosa ha afegit: "Ningú està lliure".

Fabra "mai" li va demanar "mossegades"

Així mateix, ha apuntat que va realitzar "alguna obra molt puntual" per a l'expresident de la Diputació de Castelló i del PP de la demarcació Carlos Fabra quan estava en el càrrec. No obstant açò, ha negat que aquest li demanara "mai" cap mossegada. De la mateixa manera, ha confessat que "com a polític", Fabra "li agradava", perquè "va posar Castelló en el mapa" encara que, segons ha remarcat, "va ser un polític de calat que es va perdre en el laberint de les empreses". "Com a polític m'agradava però com a persona és una altra cosa molt diferent perquè utilitzava la política per a determinades qüestions", ha lamentat.

L'Audiència Provincial de Castelló va condemnar Fabra, al novembre de 2013, a quatre anys de presó per quatre delictes contra la Hisenda Pública, a una multa de 693.074,33 euros i a indemnitzar Hisenda amb la mateixa quantitat pel total de la quantia defraudada durant els exercicis 1999, 2000, 2002 i 2003 més interessos legals. Uns mesos més tard, al juliol de 2014 aquesta condemna va ser confirmada pel Tribunal Suprem.

next