Diari La Veu del País Valencià
Ricardo Costa confessa davant el jutge que el PPCV de Camps es finançava amb diners negres

L’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa ha confirmat aquest dimecres en l’Audiència Nacional que va ser el seu antic cap i expresident valencià Francisco Camps qui va decidir contractar l’empresa vinculada a la trama Gürtel, Orange Market, per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 i que aquestes es finançaren en part amb “diners negres”.

Així ho ha revelat Costa durant la seua declaració en el judici per la presumpta caixa B del PP valencià. De fet, ha començat dient que, “després d’una profunda reflexió”, vol “contar la veritat” sobre el sistema de finançament del PPCV i “col·laborar amb la justícia”, en la mateixa línia que han confessat els líders de la Gürtel.

I així ha sigut després que el capitost de la xarxa corrupta, Francisco Correa, i el seu ‘número dos’, Pablo Crespo, afirmaren també en aquest judici que va ser Costa qui els va indicar que si “volien cobrar” els serveis prestats per Orange Market havien de facturar a tercers empresaris. Nou d’aquests van reconéixer els fets.

Dues vies de finançament: una legal i una altra d’il·legal

Costa ha dit que les campanyes del PPCV en 2007 i 2008 es van finançar a través de dues vies: la primera, amb les subvencions públiques que tenen assignades tots els partits amb representació parlamentària; la segona, “amb aportacions en efectiu d’empresaris que tenien adjudicacions amb el govern valencià”, de manera que “és cert que el PPCV es finançava amb diners negres”.

I arran del també declarat en el judici, on es va citar com a responsable d’Orange Market Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, que va apuntar cap a un graó més alt en citar a Francisco Camps com a l’exdirigent que va instaurar aquest sistema, Costa ho ha confirmat assegurant que “les decisions més importants” sobre les campanyes les prenia l’expresident en la seua condició de líder del PPCV i candidat a la reelecció.

Segons Costa, va ser Camps, juntament amb l’expresident de les Corts, Juan Cotino, qui va ordenar que el PPCV es finançara “amb diners negres” per a poder sufragar els actes. I sobre la contractació amb Orange Market, ha precisat que també va ser decisió de Camps: “M’ho comunica el senyor Pérez, encara que després va haver-hi una comunicació oficial per les vies oficials del partit”.

Costa ha remarcat que cap d’aquestes decisions va ser aprovada pel partit: “No es va aprovar per cap òrgan de partit que es contractara Orange Market ni cap pressupost. Cada acte tenia un cost i els responsables d’Orange Market van fer els seus comptes i el cost es va saber al final. No em va estranyar, però no era el procediment establit en els estatuts”, ha explicat.

Segons assenyala l’escrit d’acusació d’Anticorrupció, el PPCV va pagar a Orange Market 3,4 milions d’euros en actes electorals i uns altres esdeveniments entre 2007 i 2008. En relació amb les campanyes, la formació política va abonar 2,03 milions d’euros, dels quals 1,2 milions van provindre dels empresaris.

Complements en B a la plaça de bous de València

En el relat d’aquestes campanyes, Costa ha fet referència a un dels actes electorals més coneguts: el de la plaça de bous de València, en 2008, amb Mariano Rajoy com a candidat a la Moncloa. En aquest acte, i per “petició expressa” de Camps, el PPCV va pagar amb diners negres “complements” com ara focs artificials, una banda de música o pantalles.

Al llarg de la seua declaració, i segons anava relatant fets concrets que ell coneixia i en què hi participava, Costa ha admés que no va impedir el sistema de finançament irregular del seu partit, que va ometre l'”obligació de denunciar-ho” i està disposat a assumir la seua “responsabilitat”.

És més, en finalitzar la seua exposició, l’acusat ha mostrat el seu “penediment”, ha demanat “perdó a la societat espanyola i valenciana” i també a la seua família, per les “conseqüències” que patiran després de la seua confessió. També ha dit que mai es va lucrar amb les irregularitats relatades i que està d’acord amb la pena que la Fiscalia demana per a ell: set anys i nou mesos per tres delictes electorals i un de falsedat de document mercantil.

Segons Costa, ell va tenir coneixement d’aquest sistema de finançament irregular en 2005 i va ser en 2007 quan l’exvicepresident valencià Víctor Campos li va comunicar que tant Camps com Cotino li havien encarregat “tenir relacions amb els empresaris que financen al partit”, mostrant-li sobres amb diners en efectiu.

Açò va ocórrer abans de la campanya electoral de les municipals i autonòmiques de 2007 i, segons Costa, es va quedar “tan preocupat” que es va desplaçar a la seu nacional del PP a Madrid, on el llavors gerent, Luis Bárcenas, li va contestar que aquesta forma de finançament era una “pràctica prohibida en el PP perquè seria un ‘Filesa 2′”, per la qual cosa Costa va tornar a València i li ho va comunicar a Campos perquè aquest informara també a Camps.

Va enviar ‘El Bigotes’ a la Vicepresidència

En finalitzar la campanya de 2007, ha explicat Costa, ‘El Bigotes’ li va dir que el deute del PPCV amb Orange Market rondava el milió d’euros, però el partit no disposava d’aquesta quantitat, per la qual cosa li ho va comunicar a Campos, qui al cap d’un mes li va retornar la telefonada per a dir-li que ja disposava d'”una mica de diners en efectiu dels empresaris”. Costa va enviar ‘El Bigotes’ a la Vicepresidència de la Generalitat per a arreplegar-ho.

En aquesta trucada, l’exvicepresident també li va comunicar que deixaria el càrrec i que a partir de llavors l’ocuparia Vicente Rambla. Segons el parer de Costa, Camps patia molta pressió per la gestió de totes aquestes irregularitats i aquest va ser el motiu pel qual va patir un infart i va acabar deixant la política.

Eixe mateix estiu es va tornar a repetir el sistema de finançament descrit per Costa, ja amb Rambla com a vicepresident, qui li va comentar que havia parlat amb Álvaro Pérez i li va demanar que “arreplegara unes quantitats en efectiu a empreses”, concretament tres sobres: 150.000 euros de Rover Alcisa, 15.000 euros de Secopsa i 350.000 euros d’Enrique Ortiz. A continuació, va citar el ‘número dos’ de Gürtel, Pablo Crespo, per a lliurar-li tot els diners, per la qual cosa així “va quedar saldat el deute de la campanya”.

A canvi de totes aquestes gestions, Costa ha reconegut el lliurament d’un rellotge de la marca Breitling per part d”El Bigotes’, però ha assegurat que el va rebutjar. De fet, ha assenyalat que Álvaro Pérez li va comentar que estava “molt estranyat” que en el PPCV no feren “cap petició” a canvi d’adjudicar treballs a Orange Market.

“Despeses de peces de vestir” de Camps

No obstant açò, en un altre moment ha relatat un altre episodi en el qual, segons la seua versió, la trama de corrupció va pagar “despeses” a Francisco Camps. Costa ha indicat que en una reunió amb Pablo Crespo i ‘El Bigotes’ li van preguntar si una de les empreses de la trama podia emetre al PPCV una factura per valor de 20.000 euros per a “pagar despeses de peces de vestir” del president, la qual cosa a Costa li va semblar “desproporcionada”.

Mentre que la campanya de les eleccions autonòmiques és a càrrec del PPCV, Costa ha explicat que les municipals són “exclusives” de la direcció general, ja que és la que fa les “transferències de diners públics”, les subvencions que rep com a partit amb representació parlamentària, a les seus de les diferents demarcacions perquè organitzen els seus actes.

No obstant açò, ha assenyalat que determinats esdeveniments electorals en “diversos municipis van ser pagats mitjançant factures a empresaris o aportacions en efectiu” i ha posat els exemples concrets d’Alacant, Castelló o Elda.

Comparteix

Icona de pantalla completa