Diari La Veu del País Valencià
Es fa pública la ubicació de 2 jaciments d’art rupestre llevantí descoberts a Vilafranca en 2013

Els investigadors del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona (SERP-UB) Inés Domingo i Dídac Roman han localitzat dos jaciments prehistòrics que representen una “aportació important” al coneixement de l’art rupestre llevantí, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Concretament, es tracta dels abrics de la Volta Espessa i de la Ferranda, al municipi de Vilafranca, amb unes pintures que destaquen tant pel nombre com per la dimensió dels motius representats, segons ha indicat la institució acadèmica en un comunicat.

En el cas de la Ferranda, les pintures reprodueixen una batuda de caça d’una rajada de senglars. La Ferranda pot considerar-se paral·lela, quant a estil i composició de les pintures, a un dels conjunts de l’art llevantí més coneguts: el de la cova d’Els Cavalls, “la Altamira de l’art llevantí”, ha explicat Domingo.

La Volta Espessa i La Ferranda sumen desenes de pintures amb 7.000 anys d’antiguitat de figures humanes i d’animals (com bous, senglars, cérvols i cabres) ben conservades i en colors roig i negre. D’altra banda, són abrics situats entre dos grans nuclis d’art rupestre, el del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla i el del Baix Aragó.

Nou camí de comunicació

Les noves troballes dibuixen un camí de comunicació entre aquestes dues àrees d’art rupestre i omplen el buit geogràfic que existia fins ara. Els investigadors, que van trobar en 2013 el jaciment de la Volta Espessa i en 2016 el de la Ferranda, no han fet pública la seua ubicació fins que no han obtingut les ajudes per a tancar els abrics i així protegir les pintures del vandalisme.

Amb la localització d’aquests jaciments s’inicia una nova etapa i el seu objectiu és que el públic puga visitar els enclavaments de manera guiada com a activitat de turisme sostenible. Els investigadors tenen el propòsit de publicar les troballes en l’àmbit científic i continuar amb les tasques als jaciments, especialment les relacionades amb la conservació i neteja.

La recerca s’ha dut a terme en el marc de diversos projectes finançats pels ministeris de Cultura i d’Economia i Competitivitat. L’Ajuntament de Vilafranca, la Fundació Blasco de Alagón i la Generalitat Valenciana també han col·laborat en la troballa. Inés Domingo i Dídac Roman són investigadors del SERP, grup de recerca dirigit per Josep Maria Fullola.

Comparteix

Icona de pantalla completa