Diari La Veu del País Valencià
Cine contra ultres i intolerants: l’Humans Fest celebra els 70 anys de la Declaració dels Drets Humans

La Filmoteca de València ha presentat aquest dimarts la novena edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, Humans Fest, organitzat per la Fundació per la Justícia, que tindrà lloc entre el 9 i el 16 de febrer. El director del festival, Javier Vilalta, acompanyat per la regidora de Cooperació de l’Ajuntament de València, Neus Fábregas; el director general de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, i el director del departament de Negoci i Màrqueting de Caixa Popular, José María Company, van ser els encarregats de presentar el certamen.

En la secció oficial de documentals es veuran representats nou països, principalment europeus. A més, la meitat de les cintes de la secció oficial estan dirigides per dones. L’objectiu del festival és “fer arribar a la societat un cinema més reflexiu i compromés”. “Vivim moments complicats per als drets humans, reculades i crisis ambientals, humanitàries i socials”, han assenyalat des de l’Humans Fest.

Javier Vilalta va assenyalar el “creixement” de l’ultradreta, els atacs mediambientals, el masclisme o l’esclavatge com a algunes de les manifestacions contra els drets humans arreu del món. També va voler advertir del “blindatge” d’Europa per a no donar resposta a la crisi dels refugiats. Vilalta va alertar que allò que pretenen alguns partits amb la pressó permanent revisable no és altra cosa que “la cadena perpetua” que a més “és inconstitucional”. Tampoc no va oblidar “l’alta militartizació” com la situació “dels pressos polítics”. Tot un seguit d’elements que continuen en la societat del segle XXI i que el festival, tot just aquest 2018 que es commemoren els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, pretén abordar propiciant espais de reflexió a través del cinema, del teatre, la música, els tallers i les taules redones.

Una eina de cohesió

El certamen pretén aportar una mirada realista dels diferents temes que entreteixeixen la societat actual, tals com els drets de les persones refugiades, els drets de les persones de diverses orientacions i identitats sexuals o els drets dels immigrants i refugiats, entre uns altres.

Vilalta va destacar que l’Humans Fest, “més que un festival”, té per vocació “ser una eina de cohesió, un vehicle que remoga consciències”. Per a acostar aquestes realitats al públic, cada projecció se succeirà d’un col·loqui que comptarà amb la participació de persones i associacions especialitzades en cada matèria. Per a moltes pel·lícules, el festival tindrà l’honor d’acollir els seus directors.

El festival compta amb un documental d’estrena mundial, Forgotten Childhood, de Reza Farahmand, des d’Iran. Aquest llargmetratge aborda la crisi dels refugiats des de la mirada dels més joves.

D’altra banda, en aquesta edició es presentaran dos documentals inèdits a Espanya i sis estrenes a València. Així, a nivell nacional, València serà la primera ciutat a acollir Complicit, de Heather White, i Freedom for the wolf, de Rupert Russell.

La primera cinta tracta sobre la societat de consum i el medi ambient i desvetla els secrets de la indústria del mòbil. La segona és una reflexió sobre el concepte de democràcia en l’actualitat.

Les projeccions fora de la secció oficial s’allargaran gràcies a la secció ‘Humans’ els dies 17 i 18 de febrer, en col·laboració amb el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) i amb el festival convidat FCAT- Festival de Cinema Africà de Tarifa (Tanger).

Premi ‘Pau i Justícia’ per a Silvia Munt

D’altra banda, en reconeixement a la seua trajectòria com a artista compromesa amb els drets humans i pel seu activisme i implicació social, Humans Fest ha decidit atorgar aquest any el seu guardó ‘Pau i Justícia’ a la directora i actriu Silvia Munt, que arreplegarà el premi el pròxim 9 de febrer en la gala inaugural del festival.

La Filmoteca, seu principal del festival, li dedica un cicle a aquesta autora amb l’exhibició de les pel·lícules Pretextos (2008), Gala (2003) i Lalia (1999). La projecció dels llargmetratges documentals de la Secció Oficial se segueix desenvolupant de manera íntegra a la Filmoteca de València.

Enguany, després del tancament dels Cinemes Aragó, seu en anteriors edicions, la projecció de curts pels Drets Humans i els curtmetratges sobre Dret d’asil i Refugiats serà en el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (UV).

El Cinestudio d’Or, per segon any consecutiu, exhibirà abans de cada passada els micrometrajes 1 minut, 1 dret, curts de breu durada realitzats en centres escolars, universitats i centres d’atenció a persones amb el risc d’exclusió social.

En la cerimònia de clausura, el 16 de febrer es lliuraran els premis de Millor Llargmetratge Documental, Millor Curtmetratge i dos premis a Millor Curtmetratge 1 minut, 1 dret, un per a una proposta escolar i un altre per a la producció d’un centre d’atenció per a persones amb el risc d’exclusió social.

Com a novetat, enguany s’atorgarà un premi concedit per EDAV, que avaluarà el documental amb el millor desenvolupament i recerca de la història.

Comparteix

Icona de pantalla completa