Diari La Veu del País Valencià
Obres Públiques denuncia l’impacte molt greu en el servei de rodalia que té el ‘no AVE’ a Castelló

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha assenyalat aquest dimarts que el ‘no AVE’ a Castelló arriba “amb onze anys de retard, no és veritat que siga un tren d’alta velocitat i té un impacte molt greu en rodalies” per la decisió “errònia” d’implantar el tercer fil i, a més, ha confiat que l’avaria registrada en el trajecte inaugural d’aquest dilluns no es repetisca.

Salvador, després de presentar la nova web de la Infraestructura Valenciana de Dades Espacials impulsada per l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV), s’ha referit així a la mitja hora de retard amb la qual va arribar a Castelló l’AVE respecte a l’anunciada per una incidència tècnica a Sagunt.

En eixe sentit, ha assenyalat que és “important” la connexió en alta velocitat però “en alta velocitat de veritat”. Així, ha recordat que en 2010 es va reduir a través del tren Alvia una hora i mitja el trajecte Madrid-Castelló, una millora que va suposar “quantitativament i qualitativa un pas importantíssim” sense que, a més, aquesta actuació afectara les rodalies.

No obstant açò, ha assenyalat que en 2018, amb 11 anys de retard, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assistir aquest dilluns a la posada en marxa “un poc accidentada i desafortunada” del tram València-Castelló que, a causa que es va prendre la decisió “errònia” d’implantar el tercer fil, “ha portat a aquestes conseqüències” de tenir un ‘no AVE’ perquè “no aconsegueix una alta velocitat de veritat” i, a més, amb “impacte negatiu en les rodalies”.

De fet, ha apuntat que l’incident de la inauguració del servei està “en la línia dels incidents que s’han produït durant totes les obres del tercer fil”. Sobre aquest tema, ha recalcat que és “important” estar connectat per un servei d’alta velocitat però “també ho és tenir un servei de rodalies digne” perquè “tenen milers d’usuaris cada dia”. No obstant açò, ha recalcat que des que s’han acabat les obres del tercer fil “no s’ha recuperat el servei” i “es perden huit minuts i mig a cada trajecte”.

Per tot açò, ha exposat que “s’hauria d’haver optat des del minut zero per la doble plataforma com estava planificat des del principi”. Així, ha recordat que els projectes estaven adjudicats en el seu moment pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero mentre que el Govern del PP “va decidir aquesta fórmula que ja hem vist fins ara que ha tingut conseqüències negatives i esperem que no en tinga més i que la d’ahir fóra una avaria puntual que no es torne a produir”.

En aquesta línia, ha dit que el que es va engegar aquest dilluns van ser “uns serveis nous dels quals en solament un es van recuperar onze minuts”. “S’haurien de posar en la balança aquests 11 minuts; el tercer fil i les conseqüències que ha suposat sobre els serveis diaris de rodalies, i l’impacte que aquesta infraestructura ha tingut”, ha postil·lat.

Comparteix

Icona de pantalla completa