Diari La Veu del País Valencià
Els punts de recàrrega de vehicles elèctrics subvencionats per Economia permeten estalviar 1.237 tones d’emissions

La conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l’Ivace, ha iniciat el programa per a impulsar la implantació d’estacions de recàrrega de vehicles elèctrics al territori. Aquestes ajudes estan adreçades a entitats i a empreses, tant grans com pimes, i tenen de termini fins al pròxim 8 de març per a presentar els projectes.

Així doncs, tal com publica el DOGV, es donarà suport al cost de la instal·lació d’estacions de recàrrega de vehicles elèctrics amb subvencions amb un límit del 40% del cost subvencionable, que es podrà incrementar en deu punts percentuals en el cas de les ajudes concedides a xicotetes i mitjanes empreses i augmentar fins a 40 punts percentuals les ajudes adreçades a les activitats no econòmiques que desenvolupen ajuntaments i entitats públiques.

Els projectes que poden presentar-se són de tres tipus: les estacions de recàrrega ràpida d’accés públic amb una potència elèctrica de 50kW (DC) i de 44 kW (AC), les estacions d’accés públic de recàrrega semiràpida (amb una potència elèctrica disponible superior als 20 kW en corrent continu o alterna) i totes aquelles estacions privades que donen servei de recàrrega a vehicles elèctrics, no incloses en les tipologies anteriors.

Segons les estimacions d’Ivace Energia, l’estalvi econòmic anual elèctric respecte a un vehicle que utilitza combustible convencional està entorn del 60%. Així doncs, amb 2,5 euros, un vehicle elèctric recorre 100 km i si la recàrrega es realitza en horari nocturn es redueix a un euro. Recórrer aquesta mateixa distància amb gasoil suposa un cost econòmic de 5,5 euros aproximadament.

Cal destacar que el transport és el major consumidor d’energia al País Valencià. Concentra el 40% de tota l’energia que es consumeix al territori, amb l’agreujant que, en la seua gran majoria, utilitza com a font d’energia els derivats del petroli, causants de la majoria dels gasos contaminants. Per açò, es pretén facilitar la transició a un nou tipus de mobilitat més sostenible en la qual adquirisquen protagonisme les formes de transport no depenents dels derivats del petroli.

Durant el passat any, l’Ivace va concedir ajudes per a la instal·lació de 168 punts de recàrrega elèctrica a tot el territori. Així doncs, d’acord amb les dades de l’Ivace, aquests punts de recàrrega evitaran l’emissió a l’atmosfera de 1.237 tones de CO2 a l’any i, a més, permetran anualment un estalvi de 450.000 euros de combustible.

Cal destacar que els punts de recàrrega ràpida tarden 20 minuts en una recàrrega del 80%, els punts denominats semiràpids, necessiten al voltant d’1,5 hores per a la recàrrega i els punts de recàrrega lenta necessiten 6-7 hores aproximadament per a realitzar la recàrrega.

Objectius del Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric

Aquestes ajudes s’emmarquen dins de les accions previstes en el Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric i Desplegament de la Infraestructura de Recàrrega elaborat per Ivace Energia. El Pla estableix per a 2030 una quota de mercat del vehicle elèctric del 25% del total de vehicles venuts al nostre territori. Al costat de l’objectiu d’implantació del vehicle elèctric, el Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric arreplega també els objectius en matèria de la infraestructura de desplegament de recàrrega.

Així es preveu aconseguir per a 2030 un total de 270 punts de recàrrega ràpida (calen 30 minuts de temps per a la recàrrega del 80%) i 2.100 punts de recàrrega semiràpida (entre una i dues hores per a la recàrrega del 100%). La consecució d’aquestos objectius porta associada una important disminució de les emissions d’efecte hivernacle, que el Pla situa en 622.000 tones de CO2.

Pel que fa als punts de càrrega semiràpida previstos, s’instal·laran en els principals nuclis urbans distribuïts segons factors socioeconòmics, posant l’accent en els centres del sector terciari que siguen motors de de mobilitat, com ara centres comercials, centres esportius, etc, i punts vertebradors.

Comparteix

Icona de pantalla completa