Diari La Veu del País Valencià
Els nous ‘ponts’ del Centre del Carme arriben a Estellés i Miguel Hernández en 2018

El Centre del Carme va presentar aquest divendres la programació per a aquest 2018, on al llarg dels dotzes mesos la seu del Consorci de Museus acollirà 28 exposicions, amb la participació de 114 artistes i uns nous ponts de col·laboració que es restableixen, com ara amb el Museu de Belles Arts “després de molts anys”, va destacar el director del centre de cultura contemporània, José Luís Pérez Pont, ja que la pinacoteca que dirigeix José Ignacio Casar Pinazo acollirà en setembre l’exposició Adsuara, Vicent i Peresejo: tres escultors mediterranis entre la tradició i la renovació. Això representa que el de Belles Arts s’incorpora de nou a la xarxa de centres expositius del Consorci de Museus, de manera que mostra un dels projectes resultants de la col·laboració entre els tres Museus de Belles Arts valencians.

Han passat dos anys des que Pérez Pont agafara les regnes del Consorci de Museus, 24 mesos en què el Centre del Carme ha reconstruït ponts amb artistes oblidats, amb col·lectius postergats i amb institucions que poden compartir discurs artístic. I, en aquest sentit, el responsable del Centre del Carme va reconéixer que per a aquest 2018 “queda molt per fer”, com ara establir convenis de col·laboracions amb les universitats, una feina que Pérez Pont vol “intensificar” aquest any, encara que els acords amb aquestes no seran necessàriament per a fer o acollir exposicions.

Pérez Pont va anunciar nous lligams que connecten amb l’art contemporani que es fa a llocs als quals, per la distància, resulta més difícil accedir-hi. En aquest sentit, entre novembre i gener del 2019, el Centre del Carme acollirà una exposició col·lectiva que aplega obres d’una desena d’artistes joves polonesos procedents de la col·lecció Krzysztof Musial. D’entre les novetats destaca l’exposició itinerant de les 33 obres d’art d’autors valencians que va adquirir per més de 500.000 euros la Generalitat Valenciana i que es podrà veure a la seu del Consorci de Museus de maig a setembre; això no obstant, Pérez Pont ha assegurat que resten per concretar quatre dates més perquè l’exposició –que estarà integrada per més o menys peces segons l’espai que les aculla– viatge per diferents poblacions valencianes.

Obra de Daniel Andújar. / CENTRE DEL CARME

Tot i això, el gruix de les exposicions es nodreix de les diferents convocatòries que obri el Centre de Carme, un mecanisme que Pérez Pont va defendre perquè d’aquesta manera l’accés dels creadors a l’espai públic es cobreix de garanties “democràtiques” i “objectives”, ja que un grup d’experts “independents” avalua les propostes que s’hi presenten. Ara bé, això “no m’exonera” de responsabilitats “i assumisc el 100% com a apostes meues”, va explicar el director del museus. Així, entre la programació destaquen les mostres d’artistes de recorregut internacional com Okuda San Miguel, de qui s’exposarà del 9 de març al 27 de maig L’equilibri multicolor entre animals i humans; Teresa Cebriá ocuparà de juny a setembre la sala Refectori amb El llarg viatge, i, finalment, Daniel G. Andújar exposarà Sistema operatiu.

Entre els ponts consolidats, el Centre del Carme mantindrà la col·laboració amb la Fundació Chirivella Soriano, que exposarà una retrospectiva de l’obra de l’artista valenciana Mónika Buch, i també entre juny i agost el Centre acollirà el Premi mardel d’arts visuals. A banda de les 28 exposicions que acollirà el Centre del Carme, l’antic convent seguirà sent seu de festivals, si més no tots els que han passat pel Centre fins ara continuaran tenint les portes obertes, va indicar Pérez Pont.

Ponts d’incertesa

Pérez Pont s eva mostrar orgullós de la feina feta des del Centre del Carme verbalitzant les xifres que es desprenen del balanç de 2017. Va destacar encaridament l’augment del 140% de visitants (182-658 persones) l’any anterior i el fet que el Centre del Carme va ser l’únic centre d’art contemporani de l’Estat que va exposar a la 14a edició de Documenta de Kassel (alemanya) i Atenes (Grècia), a més d’estar present als esdeveniments organitzats paral·lelament a la Bienal de Venècia el passat 2017.

D’aquesta manera el director del Centre del Carme va fer extensiu l’èxit a tot l’equip de treballadors, tot destacant que allò que s’havia aconseguit havia estat possible amb poca plantilla i amb un pressupost “limitat”. Però, a més a més, durant aquests mesos s’haurà d’afrontar la convocatòria del concurs intern per a legalitzar els contractes dels empleats que, com va assenyalar divendres, cap d’ells són fixes i es troben en frau de llei. Es tracta, però, d’un dels ponts que recorrerà el centre amb la certesa de saber si arriba el recurs que va anunciar un sindicat contra la Relació de Llocs de Treball que va aprovar la Intervenció de la Generalitat.

Per altra banda, Pérez Pont va afirmar que el pont comunicatiu amb l’IVAM que dirigeix José Miguel García Cortés vol “que siga fluid” i un tracte de “col·laboració” amb “un dels principals museus amb què comptem”, va afegir. Cal recordar que quan Pérez Pont era el president de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art va demanar conéixer el projecte amb què García Cortés va arribar a la direcció de l’IVAM.

Estellés, Miguel Hernández i Glenn Gould

Al llarg d’aquest mesos, al Centre del Carme es podran veure exposicions de disseny que entraran per primera vegada a la seu del Consorci de Museus, però també mostres els personatges dels quals protagonitzaran un debut entre les parets de l’antic convent, com són els poetes Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández o el pianista Glend Gould.

D’aquesta manera, comissariades per Alejandro Benavent i Silvia Flórez, en primavera entrarà el disseny amb tres exposicions: una del col·lectiu DVEIN (Fluida Gràfica), una altra de l’estudi Silo Studio (Handmade Hi-Tech) i un altra de l’equip creatiu Existence Research Program (Moda y Nuevas tecnologías).

El comissari Gilles Favier ha seleccionat diverses imatges per a commemorar entre el 20 de setembre i el 18 de novembre el Maig del 68 amb una exposició organitzada per l’Institut Francés a través de l’agència Roger-Viollet i en col·laboració amb l’arxiu del diari Frances-Soir. Abans, entre el 8 de febrer i l’1 d’abril es podrà veure la retrospectiva de la fotògrafa iraní Shadi Ghidirian.

L’artista Marla Jacarilla aborda la soledat i l’aïllament a través de l’obra del pianista canadenc Glenn Gould representada en la mostra Apunts per a una fuga, que es podrà veure entre setembre i desembre.

Pel que fa a les mostres amb tarannà social, entre octubre i gener de 2019, l’artista Eduardo Hurtado exposarà Oh, monstruo!, comissariada per Jesús Alcaide; el concepte de resiliència és l’eix de la mostra Creació i Poble-reacciona, que es podrà veure entre el 23 de gener i el 6 de maig, dels artistes Juanli Carrión, Enric Fort Ballester, Nuria Güell/Leví Orta, Rubén Ramos Balsa, Sara i André i Nil Yalter, comissariada per Violeta Janeiro. Mentre que, com a resultat de la convocatòria Altaveu, el Centre del Carme acollirà des de l’1 de febrer fins el 18 de març la mostra Casa Hogar.

Per la seua banda, l’artista Paula Valero convidarà a l’exposició Elogi de la procrastinació-En construcció (2 febrer – 27 maig) col·laboradors com Maurizzio Lazzarato, Vicente Arlandis, Raúl d’Adalt, Miguel Molina Alarcón, Pepe Romero, José Juan Martínez, Felip González, Santiago Ribelles, Mónica Real, Graham Bell i Kilian García per a abordar el concepte actual de procrastinació de manera processual i performativa.

Del 13 abril al 24 juny, els artistes Analivia Cordeiro, Helen Knowles, Beatriz Olabarrieta, Lawrence Leck, Moisés Aragoneses i Kit Craig i el comissari Rafael Barber aborden en Els Algorismes Suaus com fer visibles i tangibles les relacions que l’home manté amb la màquina a través d’un llenguatge abstracte i transversal com és l’algorisme.

Qüestió de fe-Qüestió de tros serà la primera de les tres exposicions del programa de comissariat ‘365 dies’ sota el títol Totalitat i infinit. Economies de la transferència en un altre(s) temps(s) per a l’art, d’octubre a febrer de 2019, on la comissària Diana Guijarro investiga amb obres de Felipe Tale, David Bestué, Zilvinas Lanzbergas, Kim Farkas i Martín Llavaneras l’existència en paral·lel de dos móns: “el de les coses i el de les no coses”. D’eixos dos projectes que tracten els límits d’allò intangible en el dia a dia, el Centre del Carme aborda una realitat silenciada però tangible en el projecte Histories de VIHda – VIHsibles del 28 juny al 9 setembre.

En un joc de paraules nou, l’exposició Artfulness. Sentir-Cos-Nosaltres, comissariada per Nerea Ubieto i amb les obres dels artistes Elena Alonso, Paula Prats, Beatriz Castela, Damiá Vivés, Marta Fernández Calvo, Jerónimo Hagerman, Leonor Serrano, Rosana Antolí i Olalla Gómez, es podrà veure de setembre a desembre. Mentre que, al juny, l’artista Olga Diego recrearà el seu univers i interpretació d’una de les obres més universals de la Història de l’Art, El Jardí de les Delícies, d’El Bosch, amb una instal·lació de caràcter monumental formada per prop d’un centenar d’escultures electròniques inspirades en els personatges del pintor.

Comissariada per Carmen Alemany Bay, Vicent Manuel Salvador Liern i Nacho París, l’exposició que itinerarà pels museus de Castelló, València i Alacant reuneix l’obra de dos poetes valencians claus: Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés, i investiga la seua implicació social i dos moments històrics: València com a capital de la República (1936-1937) i València en la Transició (1976- 1981). L’exposició sobre els dos poetes que entren per primera vegada al Centre del Carme en un format diferent al recitat o la cançó es podrà veure al Centre del Carme del 28 de febrer al 15 d’abril. Pérez Pont va incidir que la mostra, que encara s’està concloent, no està configurada com un exposició de “textos o llibres” sinó que “es vol que siga més visual”.

Dins de la línia de donar veu a la ciutadania s’han organitzat diversos projectes: el poble gitano a València és el tema central de Transitar Espais. Memòries del poble gitano, que es pot veure del 3 abril al 20 maig i que mostra la història de la ciutat des de la mirada d’aquest segment de la població. També, Fills del jardí (del 18 setembre al 5 novembre), comissariada per Kairi Jemli i l’Associació de joves artistes precaris, i Creixem al Carme (del 15 desembre 2018 al 7 gener 2019), comissariat per Jodie Dinapolie.

Comparteix

Icona de pantalla completa