Diari La Veu del País Valencià
Alfonso Grau serà jutjat per acceptar rellotges de luxe d’un contractista de l’Ajuntament de València

Alfonso Grau, exvicealcalde de València, serà jutjat per acceptar dos rellotges de luxe d’un contractista de l’Ajuntament, canviar-los per uns altres de més cars i pagar la diferència. En el banc dels acusats també s’asseurà l’empresari Urbano Catalán, responsable de Transvia i Viajes Privilege i de gestionar el ‘bus turístic’ de la ciutat.

El jutjat d’instrucció número 19 de València ha dictat un acte d’obertura de judici oral contra Grau, investigat en el conegut com a cas Imelsa, i Catalán per presumptes delictes de blanqueig de capitals i de suborn. L’òrgan competent per a l’enjudiciament serà l’Audiència Provincial.

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita per a Grau una pena de sis anys de presó i el pagament d’una multa de 75.000 euros, mentre que per a l’empresari reclama un any de presó per suborn. En la resolució judicial, el magistrat indica que no cal obrir en aquest moment la peça de responsabilitat civil i/o pecuniària, ja que no s’han concretat les possibles responsabilitats en les quals haurien incorregut els acusats i perquè tampoc existeix una resolució ferma que els condemne.

Aquesta causa es va obrir a finals de 2015, quan el jutjat va rebre una denúncia de la Fiscalia contra tots dos processaments. Segons l’escrit fiscal, Transvia regalava, suposadament, rellotges d’alta gamma a l’exvicealcalde a canvi de contractes i, al seu torn, l’exedil del PP al consistori, presumptament, canviava els rellotges per uns altres de preu superior i abonava la diferència, sistema que constituiria un blanqueig.

Els investigadors han pogut rastrejar aquesta actuació perquè en els rellotges figura el número de sèrie, que han pogut acarar en l’establiment on es feien els canvis, i així comprovar el procés.

Entre 2006 i 2015, mercantils relacionades amb Urbano Catalán van signar amb l’Ajuntament un total de 16 contractes per un import aproximat de 2,5 milions d’euros. Un d’ells, una festa de persones majors adjudicada a Transvia per 652.748,55 euros. La resta fan referència a adquisicions de vehicles, serveis d’allotjament i manutenció del Certamen Internacional de Bandes i una altra sèrie de transports.

El primer regal es va registrar en 2010, quan Grau va adquirir d’una coneguda joieria de València un rellotge d’or per 25.680 euros que va ser pagat parcialment mitjançant la devolució d’un altre que costava 13.500 euros i que li va regalar l’empresari Urbano Catalán i facturat a Viatges Transvia.

Segons estima el fiscal, aquest obsequi es va efectuar en atenció al càrrec de tinent d’alcalde i regidor de l’Ajuntament de València que ostentava en aquell moment Grau, per les relacions comercials existents entre les empreses de les quals l’empresari era apoderat i el consistori.

Amb aquesta actuació, agrega el ministeri públic, Grau va comprar un rellotge nou i, per tant, va obtindre un “evident lucre econòmic”, ja que un rellotge que valia 25.680 euros li va costar 12.160 gràcies al que li havia regalat l’empresari. Va pagar la diferència en metàl·lic.

La compra, el dia de l’adjudicació

Similar operació es va dur a terme amb el segon obsequi a finals de l’any 2011. Catalán va comprar a la joieria un rellotge el mateix dia que la mercantil Transvia va rebre l’adjudicació del contracte del consistori de la festa de majors per més de 652.000 euros.

Per a ocultar l’origen il·lícit d’aquest rellotge, valorat en 11.575 euros, Grau, igual que havia fet anteriorment, el va tornar i se’n va comprar un altre que li va costar 16.825 euros. Va pagar 5.250 euros en efectiu. Sobre aquest últim pagament, va declarar a Hisenda que els diners els guardava en el seu domicili.

Per a traure avant aquest contracte amb Transvia, Grau va intervenir a les Juntes de Govern Local de l’Ajuntament en juliol, octubre i novembre de 2011. En un escrit que va presentar Viatges Transvia es feia constar que els objectes adquirits a la joieria corresponien a articles de regal d’empreses que l’entitat realitza “segons els usos i costums”.

Comparteix

Icona de pantalla completa