Diari La Veu del País Valencià
Música per a atraure turisme els 365 dies de l’any

La música és un element vital per al sector turístic. Aquesta és la principal conclusió a què el potent sector dels músics i empresaris valencians va arribar fa ja un grapat d’anys. Ara, però, hi ha constància “científica” gràcies a l’elaboració de l’Estudi de Posicionament Turístic de la Música a la Comunitat Valenciana. Un treball elaborat pel professor de la Universitat de València José María Nácher, Vicente Martínez, soci-director SFE Songsforever, i Paula Simó, investigadora i consultora en creativitat, turisme i música, alguns dels resultats del qual es van donar a conéixer ahir a Fitur Festivales.

Nácher, amb 30 anys d’experiència a l’àmbit acadèmic i vinculat al món de la música, va defensar la idea de convertir en recurs econòmic allò que forma part de l’hàbitat dels valencians i “del nostre ADN” i, segons va subratllar, ara s’han alineat tots els agents que el poden fer possible: empresaris, músics i part de les administracions publiques. “Tots ells estan apostant per projectes seriosos i de qualitat i en els quals la música és l’eix central”.

En aquest sentit, Nácher va explicar que els territoris del món que millor estan funcionant pel que fa a l’àmbit econòmic, social i cultural són aquells on la música desenvolupa una funció especial. “Toronto està situada entre les millors ciutats per a viure i és perquè la música forma part de la seua estratègia. I no és l’única. També tenim Viena, Melbourne o Salzburg. I aquests són els exemples que hem de seguir”, va instar el professor Nácher, tot subratllat que el camí per al País Valencià i per a la resta d’Europa és especialitzar-se en activats d’alt valor afegit relacionats amb la cultura, la creativitat, la innovació i la tecnologia. “I nosaltres ho podem tindre perquè poques ciutats tenen tot el bagatge musical que nosaltres hem acumulat durant anys i anys”, va emfasitzar.

Fortaleses “indiscutibles”

Entre les bases i fortaleses que s’assenyalen en l’estudi presentat ahir es destaca la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. “Som un dels territoris del planeta més densament poblat de músics; tenim 60.000 estudiants i 40.000 músics en constant aprenentatge i desenvolupament de creativitat. Tenim un producte d’un valor absolutament incalculable”, va destacar Nácher. La Berklee Colle of Music també se situa com un dels referents que col·loquen el País Valencià com un exemple mundial. “No és casualitat que triaren València per a la seua escola”, va explicar el professor d’Economia de la Universitat de València.

A més, València s’ha consolidat i destaca com a capital Erasmus dins de la Unió Europea. “És la ciutat favorita per a cursar l’Erasmus de molts dels ciutadans cosmopolites del futur que són els que hem d’atraure amb el turisme musical”, va indicar Nácher. També mereixen una menció a l’estudi les fites externes que han generat atractiu, com ara els treballs del compositor valencià Joaquín Rodrigo, el Misteri d’Elx o Capella de Ministrers.

Així mateix es destaca el posicionament mediàtic del País Valencià com a terra de festivals, entre els quals el FIB, el Rototom Susplash, l’Arenal Sound, el Medusa i el Low.

Motius per a fer turisme musical tot l’any

Així mateix, i com va destacar Nácher, hi ha altres motius per a apostar pel turisme musical. “Pensem que cada vegada hi ha més concerts en directe i això fa que els músics es desplacen. Existeix un turisme professional musical creixent. Si aconseguim que els nostres festivals siguen bons, que els recintes siguen dels millors, que els concerts destaquen per sobre la resta, farem possible que els músics es convertisquen en els principals prescriptors del nostre territori com a destinació turística musical”, va emfasitzar Nácher.

Nácher, durant la presentació de l’Estudi de Posicionament Turístic de la Música al País Valencià / AVT

Des d’aquesta perspectiva, el professor també va explicar que aquest tipus de turisme també genera molt d’impacte mediàtic i d’ocupació. “L’oci musical, la diversió i l’entreteniment en condicions de seguretat també són garantia d’èxit”, va expressar.

L’aposta d’aquest estudi, que presentarà d’ací a poc les línies estratègiques, és clara: que la música servisca d’atractiu turístic tot l’any. “No hem de pensar sols en els festivals, hem d’anar molt més enllà i pensar en la música com un factor que pot generar ocupació digna, de qualitat i estable tot l’any”. “I ara –va continuar– és moment, ja que no hi ha cap territori a Europa on estiga produint-se una alineació tan gran entre el teixit empresarial, els músics i l’administració”.

Comparteix

Icona de pantalla completa