Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig demanarà comparéixer al Senat per a explicar els efectes de l’infrafinançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres que sol·licitarà al Senat la seua compareixença per a explicar a la cambra alta l’infrafinançament valencià. Així ho ha avançat als mitjans el president durant la seua visita a Fitur, que s’ha inaugurat aquest dimecres a Ifema, a Madrid. El cap del Consell ha explicat que vol traslladar al Senat la “necessitat d’abordar amb urgència el canvi del model de finançament”.

Puig ha assegurat que els valencians “no poden” continuar així. “Hem de buscar una fórmula que garantisca la igualtat entre els ciutadans d’Espanya” respectant “les singularitats territorials”, ha dit el president, que ha afegit que “hi ha un problema greu d’equitat i de falta de finançament del conjunt del sistema autonòmic i això, liquida, en part, l’estat del benestar”.

Segons ha explicat Puig a Madrid, el Consell aprovarà en el ple del pròxim divendres la petició de convocatòria del president de la Generalitat en la Comissió General de les Comunitats Autònomes al Senat, una possibilitat que ofereix el reglament de la cambra alta i de la qual en farà ús el cap del Consell. Aquest anunci l’ha fet Puig en ser preguntat per la seua opinió sobre l’incompliment del compromís adquirit per Mariano Rajoy en la Conferència de Presidents, celebrada fa un any, d’acabar el 2017 amb un nou model de finançament.

Al respecte, Puig ha assenyalat que en aquell moment es van creure la paraula de Rajoy. Ara, però, ha reconegut que el Consell està “absolutament defraudat” perquè ja fa un any d’aquell compromís i “quan era el moment, després de tot el treball dels experts, que el govern assumira la posició i tinguera una proposta per a discutir en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i elevar-la al Parlament, no s’ha produït”.

Per a Puig, el govern de Rajoy “no té res a veure amb una cultura democràtica” i ha recalcat: “Quan s’acorda alguna cosa, cal tenir voluntat de complir-ho i, si no, cal executar-ho”. “El que no pot ser és, a més, intentar inserir altres debats que no tenen res a veure com, per exemple, el de Catalunya, perquè Catalunya no estava asseguda (en la Conferència de Presidents) quan es va acordar que s’anava a modificar” el model de finançament autonòmic.

Comparteix

Icona de pantalla completa