Diari La Veu del País Valencià
Taiat Dansa denuncia els criteris subjectius de les subvencions a les arts escèniques de Maria Oliver

La companyia Taiat Dansa ha mostrat el seu desacord amb la resolució d’ajudes de 2017 a les arts escèniques que va convocar la regidoria d’Acció Cultural aquest dimecres durant la roda de premsa de presentació del cicle de dansa que acollirà el Teatre Principal de València a partir d’aquest divendres.

Les coreògrafes Meritxell Barberá i Inma García han denunciat que la seua companyia no rep cap suport de la regidoria que encapçala Maria Oliver (València en Comú). Això no obstant, les ballaries han emfatitzat que no és només una situació que afecta Taiat Dansa, sinó que també altres companyies com Titoyaya dansa o la sala Espai Inestable i la companyia resident que dirigeixen Rafael Palomares, Maribel Bayona i Jacobo Pallarés, entre altres, s’han quedat sense subvenció “perquè directament s’han quedat fora”, han manifestat.

Meritxell Barberá ha posat de manifest que tot just ara que des de la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Cultura, “s’està donant suport a la dansa” i, d’alguna manera, s’ha triat un camí esperançador per a aquesta, des del consistori, i concretament des de l’àrea que dirigeix Oliver, amb uns criteris “subjectius”, han deixat fora companyies que “reben suports estatals i europeus”.

Les ajudes a projectes escènics i performatius es van convocar en març de 2017 amb una dotació de 300.000 euros –una xifra que representava un augment del 30% més– i comptava amb quatre modalitats de subvencions: producció escènica amb 180.000 euros on s’inclou dansa, circ, teatre i art d’acció; projectes d’interés especial amb una dotació de 48.000 euros; festivals i circuits amb un total de 50.000 euros, i ajudes a residències de creació amb un total de 22.000 euros.

Inma García i Meritxell Barberá (a la dreta), aquest dimecres durant la roda de premsa de presentació del cicle de dansa al Principal. / DIARI LA VEU

La resolució amb els beneficiaris es va publicar en agost i va ser llavors quan Taiat Dansa va demanar que se’ls explicara com, en la part artística, després de “tindre la màxima puntuació” en la part objectiva com antiguitat, ser dones coreògrafes, projectes i projecció de la companyia, etc. no havien arribat a una qualificació mínima per a poder optar a les subvencions. “Ens van respondre amb un correu el llenguatge del qual és simplement administratiu que no ens ha resolt el dubte”, han denunciat aquest dimecres les dues responsables de la companyia amb seu a la ciutat. “Han utilitzat uns criteris subjectius que se’ns escapen”, ha criticat Barberá. La ballarina ha advertit que els criteris que han seguit els experts de la comissió per a mesurar la qualitat artística de les companyies i els projectes d’escèniques “són qüestionables”, ja que s’han quedat fora companyies i projectes de companyies amb seu a València amb llarga trajectòria tant en l’àmbit autonòmic com estatal.

Barberà ha ampliat la seua protesta a la “vergonya” que representa acutalment Las Naves i, en concret, a l’Espai Mutant. En aquest sentit, ha retret que estiga tancat més d’un any i tampoc “no calia que vingueren altres persones noves per a crear un projecte com un altre que ja existeix a una altra ciutat” ha assenyalat en referència al Mercat dels Flors de Barcelona, que al seu paer, és l’exemple que sembla volen imitar des de la regidoria. De la mateixa manera, Barberá tampoc no comparteix la destitució de l’anterior direcció que havia fet “un magnífic treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa