Diari La Veu del País Valencià
Gürtel: Els tribunals jutgen el finançament del PPCV de Camps

El judici contra l’excúpula del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) liderada per Francisco Camps comença aquest dilluns, 15 de gener, per a analitzar si la formació política va pagar amb diners negres a l’empresa vinculada a la trama Gürtel, Orange Market, els actes de campanya relatius a les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i les generals de 2008.

El Jutjat Central penal de l’Audiència Nacional jutjarà 20 persones acusades de delictes electorals, falsificació de documents mercantils i contra la Hisenda Pública, entre les quals es troben el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa; el seu ‘número dos’, Pablo Crespo, i el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’. El judici es dirigeix també contra cinc exalts càrrecs populars valencians com Ricardo Costa i Vicente Rambla.

La resta d’acusats són empresaris sospitosos de finançar de forma irregular la formació política, com l’exconseller delegat de Repsol Ramón Blanco Balín i Vicente Cotino, el nebot de l’expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino.

Precisament tots els empresaris excepte Blanco Balín, considerat ‘cervell’ financer de la xarxa corrupta, han arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció després de reconéixer que han realitzat diferents abonaments al PPCV en ocasió de les citades campanyes electorals.

Aquest judici de la trama Gürtel, que tant ha condicionat l’agenda política dels últims anys, és el segon que celebra l’Audiència Nacional. El primer d’ells va ser el relacionat amb la primera època d’activitats de la xarxa liderada per Correa (1999-2005), i encara està pendent de conéixer-se la sentència.

Ara, el magistrat José María Vázquez Honrubia s’encarregarà de jutjar els fets investigats en les peces 1, 2 i 6 de la branca valenciana de la causa. El fiscal recorda en el seu escrit d’acusació que Correa va controlar un grup d’empreses que “va aprofitar” l’accés a “determinades persones” que desenvolupaven la seua activitat política al País Valencià per a resultar beneficiari en l’adjudicació de contractes.

Per això, Fiscalia demana per a Correa i Crespo 24 anys i mig de presó; mentre que per a ‘El Bigotes’ sol·licita 27 anys. Aquestos tres es troben ja a la presó complint la condemna de fins a 13 anys imposada pel Tribunal Superior de Justícia de València per falsejar els contractes de l’expositor institucional del País Valencià en la Fira Internacional de Turisme (Fitur).

Per als exalts càrrecs del PP valencià sol·licita set anys i nou mesos de presó, menys per a la extesorera del PPCV Yolanda García, que només s’enfronta a sis mesos. Els empresaris penedits han acceptat les penes que oscil·len entre 15 i 21 mesos.

Per la seua banda, el líder de la Gürtel també busca una rebaixa de la seua pena. Uns dies abans del començament de la vista oral va remetre un escrit al jutge en el qual va reconéixer que els serveis que Orange Market va prestar als populars valencians van ser abonats “mitjançant factures correctes; mitjançant pagaments en ‘b’ i mitjançant la creació de factures fictícies que es van girar a diferents empresaris per treballs no realitzats realment a les seues empreses”.

Anticorrupció explica que a la fi de 2006 el PPCV va contractar Orange Market S.L. per a preparar els actes electorals. El fiscal subratlla que els acusats “no van tenir en compte la quantia màxima admesa de despesa electoral prevista legalment” i que amb el propòsit d’obtenir major desplegament en el procés electoral, tant en les eleccions de 2007 com en les de 2008, els serveis es van abonar de manera irregular, en part en efectiu i en part a través de tercers. L’única quantia declarada per Orange Market i pel PPCV en relació als processos electorals són 175.000 euros, corresponent a l’organització d’actes amb motiu de les eleccions autonòmiques de 2007. No obstant açò, la Fiscalia entén que va ser “molt superior” el servei que el partit va encarregar i va rebre d’aquesta empresa.

Aquest judici se celebra quasi dos anys després que el jutge instructor de l’Audiència Nacional José de la Mata dictara obertura de judici oral contra els 20 acusats, dels quals un d’ells se senta en la banqueta a petició de l’acusació popular exercida PSPV.

Realment, la investigació d’aquestes tres peces la va realitzar el Tribunal Superior de Justícia (TSJCV), però al març de 2015 es va inhibir a favor de l’Audiència Nacional en declarar que no tenia competència després de la renúncia de Costa i la extesorera Yolanda García al seu escó, per la qual cosa van perdre la seua condició d’aforat. Està previst que concloga el pròxim 6 d’abril després de 22 sessions. Les declaracions dels investigats es realitzaran en les primeres tres jornades per a donar pas, previsiblement, el dijous, als testimonis.

En el judici pels primers anys de la trama Gürtel van desfilar per l’Audiència Nacional testimonis d’alta rellevància com el president del govern, Mariano Rajoy; exministres del govern de José María Aznar, o l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre.

En aquesta ocasió, els testimonis més importants seran l’extresorer del PP Luis Bárcenas; el denunciant del cas, José Luis Peñas, tots dos a l’espera de conéixer si són condemnats per la peça anteriorment jutjada; l’expresident de la Generalitat Francisco Camps o el de la Corts Valencianes Juan Cotino.

Per la seua banda, el PSPV de Castelló ha subratllat que el judici “no és només a Costa i Rambla, sinó a tot el PP valencià i de Castelló”. El vicesecretari general tercer de la formació, Ángel Badenas, ha assegurat que “sempre van estar allí, aprofitant-se del dopatge electoral que es planificava des del govern de Camps i del Partit Popular que dirigia Ricardo Costa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa