Diari La Veu del País Valencià
Mor Francisco Pons, expresident d’AVE i exvicepresident de Bankia

L’empresari valencià Francisco Pons ha mort aquesta matinada als 75 anys després d’una llarga malaltia, segons han confirmat fonts de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) que va presidir de 2003 a 2011. També va exercir el càrrec de vicepresident executiu de Bankia durant uns mesos, després de la dimissió de José Luis Olivas.

Nascut en la localitat valenciana de Beniparrell en 1942, era president del negoci familiar Importaco, un interproveïdor de fruits secs de Mercadona. L’enterrament se celebrarà aquest diumenge, 14 de gener, a les 16.30 hores en la seua localitat natal. Aquest dissabte, les seues restes descansen al tanatori de la Pista de Silla, a Alfafar (l’Horta Sud).

Pons era un dels 32 exdirectius de Bankia que estan processats en el cas de l’eixida a borsa. En concret, per un delicte de falsedat en els comptes.

Va començar la seua trajectòria professional en l’empresa familiar Importaco, on va tornar en la dècada dels noranta després d’un parèntesi de 25 anys. Durant aquest temps, Pons es va convertir en un dels impulsors de l’economia social del País Valencià en els anys 70, engegant Consum, Caixa Popular i Grup Eroski.

Al llarg de la seua trajectòria, a més dels càrrecs en AVE, Importaco o Bankia, l’empresari també ha exercit com a titular de la Fundació Ètica dels Negocis i les Organitzacions (Étnor) i de vicepresident del Banc Financer i d’Estalvis (BFA).

El president de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda, ha descrit l’expresident de l’organització Francisco Pons com un empresari “exemplar” i “fet a ell mateix” i ha destacat que, després de la seua defunció aquest dissabte, Pons deixa un “sediment social que pocs personatges de la història de la Comunitat Valenciana poden igualar”. Boluda ha destacat que Pons va ser “un gran empresari, exemplar, fet a ell mateix amb una dedicació cap a la societat que serveix de guia a molts dels qui estàvem al seu voltant i que seguim la seua senda”.

També ha manifestat la seua estima per Pons el president de Mercadona, Juan Roig, que ha recordat l’empresari valencià com “un empresari humil i honest i infatigable treballador” i ha assegurat que era “un gran amic”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat Francisco Pons com “un activista en favor del cooperativisme i l’empresa” i “una persona que no va estar indiferent davant la societat”, sinó “sempre compromés amb els valencians”. És per això que Puig ha manifestat que la seua pèrdua suposa “un dolor gran i una gran tristesa” per al País Valencià, atés que es tracta d’una persona “molt rellevant en la societat valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa