Diari La Veu del País Valencià
Els hospitals valencians assoleixen en 2017 màxims històrics en trasplantaments i donació d’òrgans

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat les dades d’activitat en trasplantaments i donacions durant l’any passat. En aquest període de temps, els hospitals valencians van realitzar un total de 590 trasplantaments d’òrgans enfront dels 491 registrats l’any 2016, la qual cosa significa un increment d’un 20,16% de l’activitat, i pel que fa al registre històric d’activitat, s’ha assolit una mitjana de dos trasplantaments cada tres dies.

Dels 590 trasplantaments d’òrgans realitzats, 335 van ser de renyó. A més, es van realitzar 143 trasplantaments hepàtics, 65 pulmonars, 36 trasplantaments cardíacs i 11 pancreàtics.

En un any s’han realitzat quasi 100 trasplantaments d’òrgans més que l’any passat. Per açò, segons ha destacat la consellera de Sanitat, “estem davant un rècord històric, tant en activitat de trasplantaments com en nombre de donants, un fet que posa de manifest l’alt grau de generositat i altruisme per part de moltes persones i famílies de la Comunitat Valenciana”.

Per açò, “vull mostrar el meu agraïment a aquestes persones i als professionals que fan possible el desenvolupament d’aquesta activitat gràcies a la seua entrega, dedicació i professionalitat, perquè gràcies a ells estan donant vida a altres persones i millorant la qualitat de vida de molts pacients”, ha afegit.

Segons les dades obtingudes, la taxa de trasplantament al País Valencià se situa en 119,4 per milió de població, per sobre de la mitjana estatal. Així mateix, cada dia, en la xarxa pública sanitària valenciana, s’han realitzat una mitjana d’1,61 trasplantaments durant l’any 2017.

Tots els tipus de trasplantaments han experimentat un increment. Així, el nombre de trasplantaments renals ha augmentat un 24,07%, mentre que els trasplantaments hepàtics han pujar un 5,93%. El trasplantament cardíac registra un augment del 24,13% i el trasplantament pancreàtic ascendeix un 37,5%. S’ha produït, a més, rècord propi en trasplantament pulmonar, que ha passat de 49 trasplantaments de 2016 a 65 trasplantaments realitzats en 2017, un 32,65% més.

“Hem superat els nostres objectius marcats en el Pla Estratègic 2016-2020, amb el qual ens vam comprometre a augmentar en un període de quatre anys les donacions un 10% i els trasplantaments, un 20%”, objectius que ja hem aconseguit i que esperem seguir incrementat”, ha afegit Carmen Munt.

Rècord de donants amb un increment del 31%

Un altre dels aspectes a destacar és que la donació d’òrgans ha pujat un 31% al País Valencià. Carmen Montón ha assenyalat que “es tracta d’un màxim històric perquè només durant l’any passat es van produir 252 donants d’òrgans, el que demostra la generositat de la societat valenciana”. Així, la taxa de donants per milió de població se situa al País Valencià en 51, per sobre de la mitjana espanyola, que és de 46,9. És l’autonomia amb més de 5 milions d’habitants amb majors índexs de donació i trasplantament del món l’any 2017.

De fet, el 91,7% de les famílies valencianes va dir ‘sí’ a la donació. “Estem davant un moment en què les persones estan cada vegada més conscienciades sobre la importància de la donació i, des del departament sanitari, seguirem treballant per a sensibilitzar la societat i mantenir eixa idea. L’any passat es van realitzar 20 trasplantaments de renals de donants vius, tres més que en 2016. Són dades molt positives que reflecteixen que la societat valenciana avança cada dia més cap a l’altruisme i l’empatia amb els altres”, ha indicat la consellera de Sanitat.

Dels 252 donants, 67 corresponen a donació en asistòlia i 185, a mort encefàlica. Per demarcacions, 114 dels donants corresponen a València, mentre que 97 han sigut d’Alacant i 41 són de Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa