Diari La Veu del País Valencià
La UDEF constata adjudicacions fraudulentes i injeccions de diners públics a Valmor per a la F1

Una anàlisi de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) al jutjat d’instrucció número 2 de València, que investiga presumptes irregularitats en l’organització del Gran Premi de la Fórmula 1, revela que en la contractació del servei de sistemes de comunicació digital per transmissors es va “construir” l’expedient, per part d’una persona del departament jurídic, del Circuit del Motor, de Valmor i de l’empresa adjudicatària, D-Tetra, “amb posterioritat al que formalment figura en els diferents documents”, mitjançant la generació de cartes d’invitació, de l’informe tècnic de les ofertes i del contracte ad hoc.

Així figura en un informe de la UDEF al qual ha tingut accés Europa Press i en què s’ha posar la lupa sobre aquesta contractació després d’un estudi inicial del procés on ja es posava de manifest com s’havien generat els documents de l’expedient amb posterioritat a l’adjudicació formal.

En aquest procediment figuren com a investigats l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, que declararà el 24 de gener; l’exconsellera d’Esports Lola Johnson; l’expilot Jorge Martínez ‘Aspar’; Belén Reyero, que va ser responsable del departament d’Esdeveniments de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana i persona de confiança de l’expresident’, i Nicolás Figueras, exdirector d’aquesta entitat.

Per a la celebració del GP de 2008, les raons per a la contractació dels sistemes es van establir per l’obsolescència del material i les creixents necessitats del circuit a l’hora d’organitzar competicions esportives de major complexitat. Aleshores es va justificar la utilització d’un procediment negociat sense publicitat per la urgència, atés que va ser el 26 de març quan Circuit va tenir coneixement de la seua participació en l’organització de l’esdeveniment després de la signatura amb Valmor i no va ser fins a maig quan va saber dels serveis concrets a contractar.

Segons la UDEF, no existeix un document que garantisca l’existència de disponibilitat de crèdit per a fer front a la despesa del contracte, no s’estableix cap tipus de ponderació o pes que s’atribuïsca a cadascun dels criteris que ha de servir per a avaluar els mateixos ni, en el cas de l’oferta econòmica, quina seria la fórmula matemàtica usada per a assignar la puntuació a cada oferta, “limitant-se a una mera descripció del contingut exigit de cadascun dels criteris”.

Circuit de Motor va traspassar a Valmor més d’1’4 milions

La directora de gestió de Circuit del Motor, Blanca Tomás, va avisar a través d’un correu electrònic al maig de 2012 el seu superior, el director general de la instal·lació, Gonzalo Gobert, del transvasament de fons des d’aquesta entitat a l’empresa Valmor, l’organitzadora de la Fórmula 1 a València, que la Generalitat encara no els havia ingressat res per a l’esdeveniment i que ella no pagaria res més fins a tenir les partides destinades a ells.

“Gonzalo, la GVA, encara no ens ha ingressat res per a la F1 i ja portem traspassat a Valmor, per a pagaments de proveïdors, 1.300.000 euros. Com ja saps, cal anar amb molta cura amb açò, ja que no podem destinar diners de Circuit del Motor per a pagaments de Valmor. Han d’ingressar-nos les partides destinades a la F1”, assenyala el correu electrònic enviat per Tomás al seu superior, dins de les negociacions mantingudes amb Nüssli Espanya per al subministrament, muntatge, manteniment i desmuntatge de diversos elements estructurals per a la carrera com les graderies o passarel·les.

L’informe de la UDEF realitza una anàlisi del subministrament, muntatge, manteniment i desmuntatge d’estructures per a la celebració dels grans premis de la F1 a València entre 2008 i 2012. D’acord amb el contracte signat al març de 2008 entre Valmor i el Circuit, l’empresa d”Aspar’ s’obligava, entre altres qüestions, a contractar i pagar el muntatge i desmuntatge de tribunes i graderies i de la primera i segona línia de protecció. Per a açò, s’havia signat al febrer un contracte d’arrendament de serveis amb Nüssli, amb dues ampliacions aquell mateix any.

El correu, del 28 de maig, entre directius del Circuit, es va produir quan ja havia adquirit Valmor. Amb posterioritat, en el consell d’administració de 7 de juny, es va informar que després de la injecció d’1,4 milions en la societat, era necessària una nova aportació per a abonar el cànon, pel que es va acordar per unanimitat concedir un préstec participatiu de CMPD a Valmor per 34.825.640 euros per a aquell abonament i el dels deutes de pròxim venciment. En el compte del llibre major del Circuit figura que a final de 2012 l’import de fons transvasat a Valmor va ascendir a 31.134.690 euros.

A més, ja entre el 22 i 28 de juliol de 2009, segons consta en l’informe, es van registrar tres correus electrònics “on es posava de manifest la situació financera de Valmor”, en el sentit de “manca de liquiditat suficient com per a fer front als pagaments als proveïdors” i la “necessitat de buscar una fórmula per a dotar de nous recursos” a l’empresa, en els quals va participar Reyero com a emissora o receptora.

Comparteix

Icona de pantalla completa