Diari La Veu del País Valencià
Rosana Pastor durà a la Generalitat el clam dels actors perquè s’implique en la compra de l’Escalante

L’únic bri d’esperança que li queda al Teatre Escalante per a tornar a obrir les portes passa perquè la Generalitat i l’Ajuntament de València s’impliquen en la compra de l’immoble. La Diputació de València es manté ferma en el seu posicionament de no invertir sis milions d’euros en l’adquisició d’un edifici que no és de la seua propietat i que caldria enderrocar i construir de nova planta i, en qualsevol cas, descarta la inversió per a comprar-ne un altre i fer un teatre sobre el qual diuen no tindre competències. Davant això, als actors, que han demanat encaridament que es fera una reconsideració sobre la decisió, només els queda demanar a la Generalitat que s’implique en la compra de la sala del carrer de Landerer, una petició que traslladarà l’actriu i diputada per València al Congrés i responsable de l’àrea de Cultura de Podem, Rosana Pastor.

Aquest dimecres, el diputat de Patrimoni, José Ruíz (PSPV), s’ha reunit amb Pastor per a abordar la situació i la decisió de la corporació sobre el Teatre Escalante, tancat des del 2016 per desperfectes al sostre i escletxes als murs que van obligar a tancar la sala i dur la programació a altres teatres públics i privats de la ciutat. El posicionament defensat per Ruíz, que ja va avançar a la premsa en el 2017 i que aquest dimecres ha traslladat a Pastor, és el de no invertir 6 milions d’euros en la compra d’un edifici la vida útil del qual, segons l’informe tècnic, està totalment esgotada. Però, a més a més, la negació en l’adquisició se sosté en el fet que l’edifici no és propietat de la corporació, sinó del Patronato Juventud Obrera i, per tant, la compra del teatre implica enderrocar l’edifici i alçar-lo de nou.

“Ruiz m’ha rebut amb una decisió clara i unànime, compartida pels quatre grups que formen el govern de la Diputació”, ha explicat a Diari La Veu l’actriu i diputada de Podem. El responsable de Patrimoni ha emprat els arguments coneguts fins ara, com l’informe tècnic i la vida útil i la despesa econòmica que no contempla la corporació. Això no obstant, Pastor va acudir a la Diputació amb la intenció de fer recapacitar el govern de la corporació respecte al teatre. L’actriu ha traslladat al diputat que la cultura és una inversió, i no una despesa, i que el projecte de l’Escalante no es pot “desmuntar”. “La meua intenció era que la Diputació fera un pensament i arribar a un acord abans que acabara el 2018, i així, en la temporada 2020-2021, tindre el teatre operatiu”, raona la diputada.

Les diputades al Congrés per València, Ángeles Ballester i Rosana Pastor (Podem). / PODEMOS

Tanmateix, el diputat José Ruíz li ha traslladat que els propietaris “no han donat facilitats” i, de fet, sobre la Diputació sobrevola una possible denúncia per abandonament de l’edifici. A més, com explica Pastor, “la Diputació té una posició clara sobre l’abandonament de l’Escalante, perquè el PP, durant 24 anys, no el va mantindre”. Amb tot, Ruiz ha traslladat una altra qüestió amb què mantindre el posicionament: “La Diputació no té competència en teatre”, explica a Pastor. Per aquest motiu, entren en joc les administracions que sí que la tenen, com són la Generalitat i l’Ajuntament de València. En aquest sentit, Rosana Pastor ja ha sol·licitat una reunió amb el president Ximo Puig “per a veure si la Generalitat vol ser part de la solució”, afegeix, encara que també inclou com a part de la solució el consistori.

Aquest 2018, a més a més, “és un moment immillorable, com a any del Patrimoni Cultural, i caldria una política clara per a apostar per la cultura”. També cal que “la propietat s’obrira al diàleg”, manté l’actriu, perquè “s’asseguen a parlar sense obstacles”,

Cita amb Puig

Pastor vol reunir-se amb el cap del consell “per a obrir vies perquè l’Escalante tinga una solució”, indica. En aquest sentit, l’actriu explica que si les competències en teatre no recauen en la Diputació, encara que compta amb una àrea de Teatre que encapçala Rosa Pérez, qui assegura que ningú li ha transmés res en aquest sentit ni té cap notícia al respecte i que ja es treballa a dissenyar la temporada 2018-2019, la solució passa per implicar totes les institucions. “En aquests moments intentarem que la Generalitat entre ahí, i a veure si l’Ajuntament vol implicar-se”, afegeix.

Per una altra banda, en l’àmbit estatal, la responsable de l’àrea de Cultura de Podem ha apel·lat al Ministeri de Cultura perquè comence a distribuir l’1,5% Cultural, és a dir, les ajudes de Foment per a finançar treballs de conservació i enriquiment de béns immobles del Patrimoni Històric Espanyol, que “fins i tot el Ministeri reconeix que no s’està aplicant correctament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa