Diari La Veu del País Valencià
El Consell i els sindicats es comprometen a desenvolupar un model econòmic sostenible

La Generalitat Valenciana i els sindicats CCOO i UGT han mostrat el seu “compromís” amb un canvi del model econòmic al territori basat en el desenvolupament sostenible. Així ho ha destacat el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, després de la reunió que ha mantingut amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Arturo León i Ismael Saez, per a presentar-los l’Estratègia d’Incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al model econòmic del País Valencià.

El conseller ha assenyalat que estan realitzant “un intens treball en la difusió, implementació i seguiment dels ODS en la Comunitat” mitjançant “plans de sensibilització, integració dels ODS en el seu marc d’actuació, generació d’aliances amb municipis i ciutats i treballant amb les organitzacions de la societat civil”.

L’informe presentat aquest dimecres proposa un full de ruta per a la integració dels ODS en els sectors productius i l’ocupació al País Valencià, atenent a visibilizar la situació actual del teixit empresarial valencià i a valorar-la sobre els beneficis i avantatges de contribuir al compliment de l’Agenda 2030. A més, també es pretén generar un diàleg publicoprivat per a implementar aquestes mesures.

L’estudi determina quins són els cinc sectors en els quals el territori valencià pot aportar més al compliment dels ODS, com són turisme, sector agroalimentari, ciències de la salut i sanitat, comerç i indústries manufactureres tradicionals. En conjunt, suposen el 41% de les empreses valencianes, el 49% del PIB i el 61% de l’ocupació total.

Alcaraz ha afirmat que es tracta d’un objectiu ambiciós, en el qual el nou model econòmic valencià “pot contribuir a la millora de les condicions de vida dels treballadors i treballadores, de la societat i del medi ambient”.

Després de la trobada s’han emplaçat en pròximes reunions per a avaluar i formular noves preguntes encaminades a seguir avançant “cap a una ocupació digna i de qualitat a la Comunitat”.

Per la seua banda, León ha afirmat que aquesta estratègia per a incorporar els ODS en l’acció de govern és “ètica i indispensable” en una societat avançada com la nostra, “amb compromisos clars i imprescindibles en matèria d’ocupació, medi ambient, igualtat o salut”. Així mateix, Saez ha indicat que des de les organitzacions sindicals estan “absolutament compromesos” amb els ODS i estudiaran aquest document perquè els treballadors puguen realitzar aportacions a la posada en pràctica d’aquestes mesures.

L’Agenda de Desenvolupament Sostenible és un programa mundial de Nacions Unides que engloba 17 objectius internacionals, denominats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb 169 metes i 230 indicadors que han de ser implementats, monitorats i avaluats en un horitzó temporal de 15 anys, fins a l’any 2030.

Comparteix

Icona de pantalla completa