Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana considera que egar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana

Escola Valenciana ha defensat la tasca del professorat davant les acusacions d’un suposat “adoctrinament” en les aules, que ha qualificat d'”agressions de la dreta cap als docents”. A més, l’entitat cívica ha asseverat que “negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana”.

L’entitat s’ha sumat al llistat d’adhesions en suport d’un institut de Benicàssim al qual “el PP, Ciutadans, Vox i altres grups d’extrema dreta han posat en el punt de mira amb acusacions “d’adoctrinament” en referència a les denúncies per la presència en el centre d’un mapa en què s’incloïa “dins d’un territori inexistent de ‘Països Catalans’ el País Valencià”.

Per a Escola, “els partits de la dreta tracten de crispar i manipular la societat amb afirmacions que qüestionen la professionalitat del cos docent”. “Així i tot, el que evidencien és una ignorància total de nocions científiques com la unitat de la llengua catalana”, ha manifestat a través d’un comunicat el president d’aquest col·lectiu, Vicent Moreno.

“En l’actualitat, negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana, perquè els dos casos compten amb la comunitat científica competent. Fa segles es va demostrar que els vaixells no cauen per l’hemisferi quan naveguen i, de forma semblant, les màximes autoritats en matèria de llengua –l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i la Real Acadèmia Espanyola– han afirmat que el nostre valencià és una llengua romànica, el català, que es parla a Catalunya, al País Valencià, a les Illes Balears, a la Franja de Ponent, a Andorra, a la Catalunya Nord, al Carxe i a l’Alguer”.

“Açò, cap polític, per molt que li pese, ho pot negar, perquè s’exposa a fer públic el seu desconeixement de la realitat”, en paraules de Vicent Moreno. Escola Valenciana insisteix que l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim “ha fet allò que s’espera dels mestres: ha transmés el coneixement a l’alumnat”.

CSIF, disconforme amb a futura llei del plurilingüisme

El CSIF reclama el que entén com a “igualtat de tracte per a les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana” en relació amb la proposició de llei que s’està tramitant en les Corts Valencianes per a regular el plurilingüisme, davant la qual planteja diverses mesures “de millora”.

En primer lloc, mostra la seua disconformitat amb l’article 12 d’aquesta proposta, “que implica que les accions preferents de Conselleria quant a professorat, materials o promoció d’activitats aniran destinades prioritàriament a centres amb més hores lectives en valencià” en considerar que el criteri per a aquestes accions preferents hauria de consistir “en les necessitats reals de cada centre i no en la llengua escollida”.

El sindicat també discrepa de l’article 11, “que implica que Conselleria promourà que els centres opten per la mínima càrrega lectiva en castellà, un 25%,” perquè fa que “cada vegada siga menys atractiva l’elecció d’hores lectives en castellà”, per la qual cosa reclamen “igualtat de tracte i que cada comunitat educativa trie lliurement i en igualtat de condicions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa