Diari La Veu del País Valencià
La Filmoteca projecta la cinta de Maximilià Thous i Francisco Sanz sobre el famós ventríloc valencià del segle XX

L’Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca una sessió de cinema valencià mut on destaca el llargmetratge de Maximilià Thous del 1918 Sanz y el secreto de su arte.

La sessió està conformada per la projecció de quatre curtmetratges de la Casa Cuesta, a més del film de Thous i Francisco Sanz. La jornada, que forma part del cicle ‘Material de somnis. 30 anys de la Filmoteca’, tindrà lloc aquest dimecres, 10 de gener, a les 20 hores i compta amb la col·laboració del pianista Arcadi Valiente, qui posarà la música en directe a les cintes.

La Casa Cuesta va ser una productora valenciana que va destacar en el panorama cinematogràfic espanyol entre 1905 i 1915 i que comptava en el seu equip amb el pioner Ángel García Cardona. Perfecte exemple del model de producció del cinema dels orígens, la Casa Cuesta tenia en el seu catàleg reportatges d’actualitat com Batalla de flores (1905) i Desembarco de heridos en Valencia però també obres de ficció com El ciego de la aldea (1906) o Benítez quiere ser torero (1910), dirigides les dues per García Cardona.

Per altra banda, Sanz y el secreto de su arte és un llargmetratge de 65 minuts sobre Francisco Sanz, un famós ventríloc valencià que va triomfar als escenaris de tot el món en les primeres dècades del segle XX. L’any 1918 va decidir fer un documental per a mostrar la seua tècnica i va cridar Maximiliano Thous, periodista i dramaturg que iniciava en aquells anys la seua faceta cinematogràfica. El resultat va ser una pel·lícula insòlita, tant pel tema com per la convivència entre documental i ficció, que ofereix en una primera part un reportatge sobre l’espectacle de Sanz i el funcionament dels autòmats, de grandària natural, i acaba amb una història de ficció interpretada pels ninots i persones reals.

La sessió de cinema mut forma part d’un cicle conformat per pel·lícules restaurades per l’Arxiu Fílmic, que commemora el trenté aniversari de la creació de la Filmoteca. Aquest cicle és complement de l’exposició ‘Material de somnis. 30 anys de Filmoteca’, organitzada per l’Institut Valencià de Cultura al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, que podrà veure’s fins al 25 de febrer.

La mostra reuneix una selecció del patrimoni fílmic dipositat, recuperat i conservat per la Filmoteca valenciana, entre els quals destaquen programes de mà, originals d’escenografies, guions, correspondència, fotografies, bibliografia i hemeroteca antigues, càmeres, projectors, mostres de les pel·lícules restaurades i les publicacions pròpies.

Comparteix

Icona de pantalla completa