Diari La Veu del País Valencià
Puig demana al govern de Rajoy avançar 1.500 milions de la liquidació de 2016 per a pal·liar l’infrafinançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat al govern espanyol que avance el pagament de 1.500 milions d’euros de la liquidació de 2016 per a pal·liar els efectes de l’infrafinançament. Així ho ha explicat en una roda de premsa després de la reunió de la comissió de seguiment de la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Aquests diners, segons ha explicat, els paga l’executiu a mitjans d’any. Puig ha insistit que aquests diners són necessaris per a fer front al pagament als proveïdors i altres depeses bàsiques. Entre altres efectes de la manca de finançament, Ximo Puig ha destacat que si el País Valencià tinguera “els recursos corresponents”, l’economia valenciana creixeria per damunt del 4% i es generarien més llocs de treball i de millor qualitat.

El cap de l’executiu valencià ha posat de manifest l’estancament del govern espanyol, que havia promés la reforma del model de finançament per a finals de 2017. Aquest fet impedeix que el País Valencià “puga complir les seues obligacions amb legitimitat i amb la correspondència amb què necessiten els valencians”. Puig ha denunciat que el problema territorial de l’estat espanyol “no és només Catalunya” i ha sentenciat que “no es poden permetre més xantatges”.

A més a més, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que la despesa del País Valencià per a protecció social és un 60% inferior a la d’altres autonomies a causa de l’infrafinançament. Oltra ha destacat la unitat de la societat valenciana front a aquest problema i ha insistit que l’infrafinançament “no són només números”.

Des del grup parlamentari popular, per la seua banda, han assegurat que sense els diners que ara demana el Consell, el PP va poder governar. Malgrat que han reconegut que cal una reforma en el finançament, han assegurat “que també influeix” com gestiona el Consell. Finalment han criticat que no s’hagen aprovat els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2018 i han assenyalat que, “amb pressupostos, la Comunitat Valenciana sempre guanya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa