Diari La Veu del País Valencià
L’incendi a la Marjal dels Moros perjudicarà les aus aquàtiques nidificants si no es fa una bona gestió de l’aigua

L’incendi forestal iniciat dijous 4 de gener a Sagunt, ara ja estabilitzat, ha afectat “quasi per complet l’espai Natura 2000 de la Marjal dels Moros”, segons asseguren des de SEO/BirdLife. Aquesta organització apunta al fort vent de ponent i a l’estat hidrològic de la marjal, “que es trobava pràcticament seca”, com a principals causes de la violència de les flames.

La Societat Espanyola d’Ornitologia destaca que “l’incendi afecta principalment les aus aquàtiques nidificants que la primavera vinent es veuran afectades si no es fa una bona gestió de l’aigua”. Per això, en un comunicat publicat en la pàgina web de l’organització, se sol·licita a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que “es comence a treballar ja per a arribar en les millors condicions possibles a la primavera”.

Segons Pablo Vera, tècnic de SEO/BirdLife al País Valencià, “les zones humides tenen bona capacitat de regeneració si la disponibilitat d’aigua de qualitat és suficient i si es fa una bona gestió d’aquesta”. Això implicaria regular bé els nivells i que hi haja circulació. Al parer seu, “la recuperació de la vegetació serà ràpida, però no la de la cadena tròfica de què depenen les aus aquàtiques”.

Així, les flames han afectat tant la composició vegetal de l’hàbitat de les aus nidificants com la seua estructura i la disponibilitat de l’aliment, ja que l’incendi ha danyat “les poblacions de xicotets vertebrats i invertebrats de què depenen aquestes aus”. Totes aquestes dades estan recollides en l’informe ‘Valoració inicial de l’afecció del foc als valors ambientals de la Marjal dels Moros’, publicat ahir.

El document de SEO/BirdLife també convida a reflexionar “sobre les polítiques de prevenció d’incendis en aquest tipus d’espais, més encara en un any tan sec i en què la sequera prolongada ha causat una forta sequedat de la vegetació, cosa que facilita que es donen les condicions perquè ocórreguen catàstrofes com aquesta”. A més, s’apunta a la necessitat de mantindre “un mosaic de parcel·les gestionades i no gestionades que permeten la recuperació de la cadena tròfica en parcel·les gestionades d’una manera molt més ràpida, de manera que és facilitar la posterior colonització d’altra fauna que depén d’invertebrats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa