Diari La Veu del País Valencià
Qualiment, l’aposta del Consell per a fer del País Valencià un referent en agroalimentació sostenible

RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy) és un concepte nascut a la Unió Europea, en el marc de l’estratègia Europa 2020, amb l’objectiu de “lluitar contra les febleses estructurals a través de tres prioritats que es reforcen mútuament: el creixement intel·ligent, el creixement sostenible i el creixement integrador”. També hi entra en joc el concepte d”especialització intel·ligent’, que “emergeix com a element clau per a ubicar polítiques d’innovació”. Aquesta és la informació que es pot trobar en la pàgina web de RIS3-CV, el pla estratègic valencià desenvolupat per la Generalitat i els agents econòmics i socials.

Una agenda RIS3 s’ha de caracteritzar per concentrar el suport polític i les inversions en prioritats clau, reptes i necessitats per al desenvolupament basat en el coneixement; construir sobre els punts febles de cada regió avantatges competitius i potencial per a l’excel·lència; donar suport tant a la innovació tecnològica com a la innovació centrada en la pràctica i assenyalar com a objectiu l’estímul de la inversió privada; involucrar completament tots els grups d’interés i estimular la innovació i l’experimentació; estar basada en l’evidència i incloure sistemes robusts de seguiment i avaluació. En el cas de la RIS3 valenciana, la producció d’aliments sostenibles, segurs, saludables i de qualitat és un dels seus quatre eixos.

En aquesta línia, el comité de seguiment del Consell per a la RIS3 ha aprovat per unanimitat la creació de la plataforma tecnològica –o lab agroalimentària– Qualiment, a proposta de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Segons assenyalen des de la Generalitat, aquesta plataforma tecnològica sorgeix amb l’objectiu de reforçar el País Valencià com a “referent en la producció sostenible d’aliments saludables i de qualitat, tenint en compte factors econòmics, mediambientals i un ús adequat dels recursos naturals”.

“El sector agroalimentari valencià té una gran importància social i ambiental, ja que més del 60% del territori està lligat a la producció agrària”, destaquen en una nota de premsa de la Generalitat. A més, afegeixen que, al País Valencià, l’agroalimentació és líder en “aportacions al PIB del sector industrial, exportacions i en creació d’ocupació” i que la indústria agroalimentària representa “aproximadament un 9% del total de les empreses industrials, un 20% de les exportacions, un 13% de l’ocupació industrial i un 16% de la xifra neta de negocis”.

La plataforma Qualiment iniciarà el seu camí amb els quatre grans agents implicats en la innovació: les empreses, els centres de coneixement, la societat i l’Administració. Les empreses estaran representades per Fedacova (Federació Empresarial d’Agroalimentació de la Comunitat Valenciana) i Federació Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana. L’IVIA (Institut Valencià d’Investigacions Agràries), el centre tecnològic AINIA, el IATA (Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments) i les universitats públiques valencianes són els centres de coneixement que hi haurà a la plataforma. Les associacions de consumidors donaran veu a la societat. Finalment, per part de l’Administració estarà la Direcció General de Desenvolupament Rural i PAC, liderada per María Teresa Cháfer Nácher, i l’IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), dirigit per Júlia Company Sanus.

Comparteix

Icona de pantalla completa