Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat suspén cautelarment la subvenció atorgada ‘a dit’ al poble d’un vicepresident de la Diputació d’Alacant

El jutjat número quatre del contenciós-administratiu d’Alacant estima la proposta de Compromís a la Diputació i suspén cautelarment la subvenció atorgada discrecionalment pel govern de la Diputació d’Alacant al seu vicepresident al poble de Busot. Fa un mes la formació va acudir a la justícia per a denunciar les subvencions a dit de la Diputació d’Alacant i que en aquesta legislatura ha seguit desenvolupant el govern de César Sánchez, president de l’organisme.

Així, s’alertava que el Partit Popular havia aprovat en pocs mesos 5 milions d’euros ‘a dit’ al poble del president, de dos vicepresidents i del diputat de comerç i, a més, se’ls creaven unes condicions especials, mentre que a la resta de pobles se’ls obligava a pagar fins al 50% de les grans obres i a renunciar fins a quatre anys a grans plans per a accedir a obres de grans dimensions.

El primer pas jurídic va ser la demanda per la primera d’aquestes subvencions dutes a terme, la del poble del vicepresident i diputat d’Hisenda, Alejandro Morant, que s’havia autoatorgat una ajuda d’uns 800.000 euros finançats al 100% per al seu municipi. El fet va resultar exemplificant del que passa a la Diputació d’Alacant: el màxim responsable de les finances de la Diputació feia ús de la caixa per a assignar-se un tractament que se li nega a la resta de pobles.

Ara, la jutge estima la proposta de suspensió del procediment de l’obra autoadjudicada a Busot, ja que si no es fera, “podria fer perdre la legitimitat del recurs, ja que en el cas de l’eventual dictat d’una sentència estimatòria d’aquest, la subvenció ja estaria atorgada i les obres previsiblement executades, de manera que seria molt difícil el seu reintegrament, tenint en compte l’elevada xifra d’aquesta (777.146.08)”.

La mesura, que representa per a Compromís un afer jurídic sense precedents sobre el modus operandi de les diputacions a l’estat espanyol, afectarà previsiblement almenys tres obres atorgades pel mateix procediment i que superen els 3 milions d’euros a pobles de diputats del PP. La jutge pretén investigar si, com diu Compromís, les subvencions directes amb tractament específic per a uns pobles sí i per a altres no vulnera la llei.

Gerard Fullana, portaveu de Compromís a la Diputació d’Alacant, ha destacat: “És un pas històric i que trenca la dinàmica de més de 20 anys del bipartidisme repartint-se el pastís de les diputacions. No cessarem a exigir justícia i democràcia en el repartiment de fons als pobles. És una anomalia democràtica que això no haja passat abans”. “Mantenim la proposta de diàleg amb el Partit Popular, però en aquest diàleg no val cap proposta que implique privilegiar uns pobles sobre altres”, ha declarat. Fullana ha afegit que “som conscients que aquest procés pot determinar el futur de les diputacions”.

La Diputació d’Alacant recorrerà la mesura

La Diputació d’Alacant estudiarà recórrer la mesura cautelar de paralització de la concessió d’una subvenció directa a l’Ajuntament de Busot per a la construcció d’una coberta i una pista esportiva. El portaveu de l’equip de govern de la corporació, Carlos Castillo, ha comparat aquesta subvenció a les d’altres administracions: “O la Generalitat, la Diputació de València i nosaltres estem encertant o ens estem equivocant tots”.

Castillo ha insistit que la corporació “avala la legalitat de totes les subvencions que concedeix” i ha ressaltat que “respecten les decisions judicials encara que no les comparteixen”. “Ja que Compromís i el senyor Fullana han decidit que els jutjats són els llocs on s’ha de determinar la legalitat de les subvencions, des de la Diputació d’Alacant estem analitzant fer el mateix amb les subvencions nominatives atorgades pel Govern del Botànic i la Diputació de València”, ha recalcat el portaveu. A més, ha reprovat que aquest grup polític “solament critica en la institució alacantina el que també és una pràctica habitual en la seua homòloga valenciana i en la Generalitat”.

Finalment, Castillo ha reiterat que “les ajudes que es concedeixen des de la institució provincial als ajuntaments de la província compleixen escrupolosament amb tots els requisits que exigeix la llei en matèria de subvencions, estan auditades i són absolutament transparents”.

Comparteix

Icona de pantalla completa