Diari La Veu del País Valencià
El Consell denuncia que el Ministeri d’Hisenda retalla en 353 milions les bestretes del finançament del 2018

El Ministeri d’Hisenda ha comunicat per carta al Consell els nous imports de les bestretes a compte dels recursos del Sistema de Finançament de l’exercici 2018 i la previsió de la liquidació definitiva d’aquest sistema per a l’any 2016, que és la que es percebrà el pròxim mes de juliol. Segons denuncia la Conselleria d’Hisenda en un comunicat, en el nou càlcul dels lliuraments a compte quantifica una disminució de 353 milions respecte a la previsió feta al juliol pel mateix ministeri, mentre que l’import de la liquidació es manté inalterable.

En la carta, el ministeri justifica la retallada “donada l’actual situació de pròrroga del Pressupost [General de l’Estat] del 2017” i assenyala que el nou càlcul basat en els pressupostos de l’any passat serà aplicable “als pagaments mensuals de les bestretes a compte a partir de gener del 2018 en tant que no es dispose d’un nou pressupost aprovat per a aquest exercici”. D’aquesta manera, la Conselleria assegura que “el finançament dels valencians en termes de caixa per al pròxim any es veurà reduït en 353 milions respecte a les xifres comunicades a la fi de juliol i que són les que van servir per a elaborar els Pressupostos de la Generalitat per al 2018”. Així mateix, els nous imports suposen un minoració dels recursos de la Generalitat en termes de caixa per al pròxim exercici de 269 milions, un 2,6% menys en relació al 2017, denuncia el departament de Vicent Soler.

En les previsions del Ministeri traslladades a la fi de juliol, la quantitat prevista de les bestretes a compte corresponents al 2018 va ser de 8.699 milions, la qual cosa, unida a una liquidació del 2016 de 1.568 milions, donava un finançament total en termes de caixa el pròxim any de 10.267 milions. “Aquest import ja va suposar una retallada del govern espanyol que suposava un increment de solament el 0,83% respecte al 2017 (únicament 84 milions més), enfront de la mitjana del conjunt de les autonomies del 3,98%, malgrat el creixement econòmic de la Comunitat previst per al 2018, superior a més a la mitjana estatal”, assenyala el comunicat.

Liquidacions en funció dels PGE

La revisió, amb el pretext de la pròrroga dels PGE, redueix l’import dels lliuraments a compte fins als 8.346 milions, 353 milions menys dels quals el Consell tenia previst ingressar i que consten en el pressupost de la Generalitat per al 2018, explica el comunicat. D’aquesta manera, la xifra total entre bestretes a compte i liquidació del 2016 es queda en 9.914 milions, la qual cosa comportarà un descens en els recursos de la Generalitat en termes de caixa del 2,6% respecte al 2017, quan es van ingressar 10.183 milions per aquests conceptes (8.503 milions en bestretes a compte i 1.680 milions per la liquidació del 2015).

El Ministeri adverteix que aquestes seran les quanties “mentre no s’aprove el nou pressupost per al 2018” i assenyala que, com a conseqüència de la pròrroga, els imports referits “es basen en les previsions pressupostàries d’ingressos aprovades en els pressupostos de l’any 2017 i les últimes dades disponibles dels índexos de distribució territorial dels impostos cedits i de les variables poblacionals establides per al càlcul de la Transferència del Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals”.

Conclou assenyalant que aquests són els imports, “sense perjudici que a mesura que avance la tramitació del Projecte de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2018 es remeta la informació que corresponga sobre les bestretes lliuraments a compte dels recursos del Sistema de Finançament de l’exercici 2018 adequades a les estimacions d’ingressos que es continguen en el mateix”.

“És una deslleialtat per als valencians”

Per a la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, la maniobra del Ministeri “suposa un nou pas per a castigar les arques públiques valencianes. És una irresponsabilitat i una deslleialtat per part del Ministeri i suposa un autèntic xantatge”. “La seua falta de diàleg per a confeccionar els pressupostos de l’Estat ho pagarem les comunitats autònomes, especialment la valenciana, que espera des del 2014 un nou sistema de finançament que acabe amb la discriminació que patim”, assegura la número dos d’Hisenda.

“Rajoy es va comprometre a tindre aprovat el 2017 el nou model de finançament. Estem el 2018 i encara no tenim notícies del nou sistema de finançament, però ja ens ha arribat la primera carta de Madrid anunciant retallades. Ara, amb l’excusa de la pròrroga dels pressupostos generals de l’Estat, ens envien el missatge que, si no s’aproven, patirem. I damunt han fet cas omís a l’exigència d’un fons extraordinari de 1.325 milions per a compensar als valencians per l’infrafinançament”.

Ferrando ha alertat que, si es mantenen aquestes xifres, la insuficiència es corregirà dos anys després, quan el 2020 s’abone la liquidació del 2018, però, de moment, el pròxim any, el País Valencià veurà agreujats els problemes de liquiditat derivats de patir el pitjor finançament de totes les comunitats, malgrat que l’actual model està caducat des de l’1 de gener del 2014.

Comparteix

Icona de pantalla completa