Diari La Veu del País Valencià
El Consell enquestarà 40.000 ciutadans per a millorar la mobilitat de València, Alacant-Elx i Castelló

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori té previst realitzar prop de 40.000 enquestes per a conèixer els hàbits de mobilitat dels habitants de les àrees metropolitanes de València, Alacant-Elx i Castelló. La informació que s’obtinga servirà per a elaborar els tres plans de mobilitat metropolitana (PMoMe) de les àrees de València, Alacant-Elx i Castelló, segons ha informat el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo.

Aquests plans abasten 83 municipis del País Valencià, on resideixen al voltant de 3 milions d’habitants, de tots ells, per al director general “destaca per la seua complexitat el PMoMe de València: la tercera àrea metropolitana de l’estat espanyol per grandària i que reuneix 60 municipis i 1,9 milions de ciutadans”.

Domingo ha explicat que “actualment s’està desenvolupant la campanya de realització d’enquestes dels tres PmoMe, la fase més important del treball de camp que servirà per a obtenir informació detallada sobre com es mouen els habitants d’un àrea metropolitana en un dia tipus de l’any i, per a açò, es descompon l’àmbit en districtes, barris, seccions censals o zones de transport”. Amb aquest objectiu s’han previst molts tipus d’enquestes: a ciclistes, vianants, conductors o viatgers de transport públic, entre els quals sobreïxen, ha puntualitzat el director general, “les domiciliàries i les executades a bord del transport públic”.

Enquestes telefòniques

Les enquestes domiciliàries estan sent telefòniques, amb una durada mitjana de 17 minuts i es pregunta per tots els viatges realitzats el dia anterior al resident triat per quotes de sexe i edat en la llar seleccionada aleatòriament en la zona de transport corresponent. “De les quasi 40.000 enquestes domiciliàries programades, han sigut emplenades les 7.200 corresponents a l’àrea metropolitana de Castelló” ha apuntat Domingo.

Transport públic

Pel que fa a la que es realitza a bord del transport públic, el departament que dirigeix la consellera María José Salvador ha iniciat el treball en l’àrea de València, on s’ha completat la xarxa de Metrobus amb 5.200 entrevistes. Pròximament, s’iniciaran les enquestes amb metro, tramvia, rodalies i EMT, així com en els transport públics de les àrees d’Alacant-Elx i Castelló. Aquestes enquestes es reprendran al febrer, que es considera un mes tipus representatiu de la mobilitat general, doncs es reprén la normalitat després de les campanyes de Nadal i les vacances escolars.

També s’han constituït les comissions de seguiment del PMoMe de Castelló i del PMoMe d’Alacant-Elx amb representació de totes les administracions implicades: Generalitat, corporacions locals i administració de l’Estat. Pel que fa a València, que, per la seua amplitud, reuneix més de 60 municipis, la Conselleria ha sol·licitat a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que designe una representació de 7 o 8 que membres per a configurar la Comissió.

Plans de mobilitat urbana sostenible

Finalment, Domingo s’ha referit al fet que “la dificultat de separar en un pla de mobilitat el local del que té rang metropolità ha dut la Generalitat a intentar engegar de forma consensuada una mica més que un PMoMe. En lloc de parlar d’un pla de mobilitat metropolità, interessa més parlar d’un sistema de planejament de la mobilitat en el qual, a més de redactar el PmoMe, els municipis aprofitaran l’oportunitat per a redactar o revisar els seus plans de mobilitat urbana sostenible (PMUS)”.

Comparteix

Icona de pantalla completa