Diari La Veu del País Valencià
Intoxicacions etíliques, baralles i accidents: 1.435 incidències i 389 emergències durant la nit de Cap d’Any

El Servei d’Emergències Sanitàries de la conselleria de Sanitat, a través dels tres Centres d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU), ha atés durant la passada nit de Cap d’Any 389 emergències sanitàries. Dels tres CICU que existeixen al País Valencià, el que més emergències sanitàries ha gestionat durant l’última nit de l’any és el de la demarcació de València, amb 162 assistències, li segueixen el d’Alacant, amb 156 emergències, i el de Castelló, amb 71.

Per altra banda, el telèfon d’emergències ‘112 Comunitat Valenciana’ ha gestionat durant la nit de Cap d’any un total de 1.435 incidents procedents del territori valencià en el període comprés entre les 20.00 hores del 31 de desembre i les 8.00 hores de l’1 de gener, segons les dades proporcionades pel director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.

Pel que fa a les emergències, per tipologia, durant la nit de Cap d’Any, els CICU han gestionat amb caràcter urgent un total de 161 intoxicacions etíliques. D’elles, 74 s’han produït a la demarcació de València i 72 a la d’Alacant, mentre que a la de Castelló els casos d’ingesta abusiva d’alcohol ascendeixen a 15. Quant a les emergències produïdes com a conseqüència d’algun tipus d’agressió o baralla, el Servei d’Emergències Sanitàries ha intervingut en 31 serveis. El CICU de València n’ha gestionat 14; el d’Alacant, 12, i el de Castelló, 5.

Respecte als accidents de trànsit, durant la nit de Cap d’Any s’han gestionat 10 emergències relacionades amb sinistres de trànsit, d’elles 6 a la demarcació de València i altres 4 a la d’Alacant, mentre que a Castelló no se n’ha registrat cap.

Quant a la resta d’emergències sanitàries, van respondre a accidents comuns o a patologies mèdiques (com a malalties coronàries, problemes respiratoris, febres, etc.), han desglossat en un comunicat.

El telèfon del 112 atén 1.435 incidènicies

Tot i que el 112 ha atés 1.435 incidències, el nombre de telefonades rebudes ascendeix a un total de 4.413, de les quals 2.433 a partir de les 24 hores del 31 de desembre, la qual cosa ha suposat 1.042 incidents procedents gestionats. Les xifres són similars a les produïdes en el mateix període de l’any anterior, encara que han incrementat lleugerament tant les telefonades rebudes (3.716 en 2017) com els incidents gestionats (1.253 en 2017).

Tal com assegura José María Ángel, “l’increment s’ha donat al llarg de l’any, cosa que significa que els valencians i valencianes coneixen més el servei i recorren a ell”.

Per a l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, a més telefonades, major possibilitat d’intervenció ràpida davant una emergència. Com ha indicat el seu director “ens fa ser més efectius i posar a la disposició de la ciutadania tots els recursos d’emergències i de seguretat”.

L’evolució del nombre de telefonades ajuda, segons José María Ángel, “a establir un dimensionament adequat en la sala de telefonades, que, des del 30 de desembre fins a aquest dilluns, s’ha reforçat en un 11% per a poder donar resposta a qualsevol tipus d’emergència”.

Del total dels incidents procedents gestionats, 612 procedien de la demarcació de València, 660 de la d’Alacant i 151 de la de Castelló. Els 12 restants estan per determinar. Des de les 24 hores del 31 de desembre, 427 procedien de la demarcació de València, 487 de la d’Alacant i 118 de la de Castelló.

Cal destacar que el telèfon ‘112 Comunitat Valenciana’ atén trucades en tres idiomes comunitaris: anglés, francés i alemany. La passada nit es van atendre 26 telefonades de les quals 23 van ser en anglés i 3 en alemany. Per la tipologia, dels 1.435 produïts des de les 20.00 hores, 847 han sigut sanitaris; 277, relatius a la seguretat ciutadana; 48, a incendis, i 29, a accidents. Açò suposa que el 59% van ser sanitaris; el 19,3%, van ser relatius a la seguretat, 3,3%, a incendis i el 2% accidents.

Des de les 24 hores del 31, la distribució ha sigut: 579 sanitaris (55,57%), 232 relatius a la seguretat ciutadana (22,26%), 34 corresponen a incendis (3,3%) i 24 a accidents (2,3%).

Inspeccions als locals d’oci

El director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha oferit les dades referides a les inspeccions a locals d’oci efectuades pel grup d’espectacles de la Policia de la Generalitat. En total s’han inspeccionat 117 locals d’oci (42 a València, 36 a Alacant i 39 a Castelló) i s’han obert 31 propostes de sanció, de les quals 10 corresponen a locals de la demarcació de València, 14 a la d’Alacant i 7 a la de Castelló.

Segons Ángel, el motiu més freqüent de les sancions ha sigut l’absència del servei específic d’admissió, seguit per l’incompliment de l’horari, l’absència de llicència o no haver contractat un segur.

En menor mesura estan els excessos d’aforament o de so permès. José María Ángel ha destacat que el més rellevant de la nit ha sigut “la normalitat amb la qual s’ha desenvolupat”. “Hi ha hagut infraccions que derivaran en sanció si després de completat l’expedient es comprova que no s’ha actuat tal com marca la llei d’espectacles”, ha indicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa