Diari La Veu del País Valencià
El Museu de Belles Arts obrirà noves sales el 2019 amb obres inèdites i exposicions emblemàtiques

La Generalitat preveu que el Museu de Belles Arts de València puga obrir el 2019 noves sales fruit de la cinquena fase d’ampliació de l’edifici amb exposicions “molt emblemàtiques”; hi haurà una obra inèdita que es restaurarà al llarg del 2018. Seran mostres temporals que serviran perquè els visitants puguen conéixer les superfícies renovades abans que s’instal·len en elles les peces que s’assignaran amb caràcter definitiu.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, en una entrevista amb Europa Press en la qual s’ha referit al futur de la pinacoteca, que va a ser “absolutament diferent, la gent no la reconeixerà”, ha garantit.

El secretari autonòmic ha detallat que, una vegada acabada la cinquena fase d’ampliació del museu, la llicència d’activitat estarà previsiblement a principis d’enguany i, a partir d’ací, es va a dedicar l’exercici a treballar per a “la posada en funcionament d’un nou museu, que no tindrà res a veure amb com l’hem conegut”. “Anem a tindre un museu amb moltíssima més superfície expositiva, millors serveis, com la biblioteca, a la zona de la Real Acadèmia de Sant Carles, l’àrea didàctica i d’investigació nova i moderna, a més d’una exposició permanent molt més completa perquè s’incorporaran bona part dels fons que estaven en els magatzems”, ha subratllat.

Girona ha avançat que s’ha arribat “a un cert acord” entre el Ministeri de Cultura, titular del Museu de Belles Arts, i la Generalitat, que el gestiona, sobre el pla museològic després que el govern espanyol posara objeccions a la primera proposta del govern autonòmic en considerar-la “excessivament valencianista”.

D’aquesta manera, el discurs de la institució cultural “destaca el seu paper com a museu de referència de l’art valencià però també el fet que és un museu que té altres obres espanyoles i estrangeres, com a pintura italiana i flamenca que estaran inserides”. “Hi haurà un fil en el qual es compagine la història de l’art valencià i la internacional”, ha resumit.

El següent pas serà la redacció del pla museogràfic, que indicarà les obres que es col·locaran a cada sala. A la Conselleria ha reconegut que li hauria agradat que el procés fóra més ràpid però el Ministeri no preveu acabar açò almenys fins al 2019. Per açò, encara que en eixe any encara no s’aplique el pla museogràfic definitiu que marcarà la distribució permanent, la intenció de les autoritats valencianes és “fer el 2019 algunes exposicions temporals al nou espai molt emblemàtiques per a inaugurar les sales”.

Es preveu posar a la vista del públic obra inèdita, com, per exemple, “fons afectats per la riuada i que no s’han exposat mai”, per la qual cosa s’està treballant per a restaurar al llarg del 2018 “moltes de les obres que tenim i que pododrem començar a exposar el 2019”.

Preguntat sobre si Joaquín Sorolla seguirà ocupant un lloc destacat en la futura disposició del centre cultural, Girona ha manifestat que “el més seriós” és que siguen els tècnics especialistes els qui establisquen en el pla museogràfic el lloc que ocuparà cada autor encara que s’ha mostrat convençut que “hi haurà propostes interessants sobre els grans pintors que tenim ací, com Sorolla o Pinazo, entre uns altres”. I, en aquest punt, ha reflexionat: “No m’agrada com a polític barrejar les meues inquietuds amb l’acció expositiva del museu; en el passat hi ha hagut una temptació del PP de buscar aquells artistes valencians de més renom per a crear més visitants, però correspon als tècnics dir quins són els artistes que quedaran penjats en cadascuna de les sales. A més, el Ministeri també haurà de dir alguna cosa, ja que és el propietari dels fons”.

Sense avanços en el model institucional

On “s’ha avançat molt poc”, ha admés Girona, és en el possible canvi de model institucional del Museu. El govern valencià advoca per substituir la fórmula actual de titularitat estatal i gestió autonòmica per un consorci però “el Ministeri té diversos museus provincials i sembla que no vol donar solucions diferents”.

No obstant això, Girona ha fet notar que a Catalunya o al País Basc sí que hi ha hagut una reconversió, així que ha apuntat que “l’ideal seria avançar i tindre un diàleg franc amb el Ministeri per a dotar a aquest museu, que no és qualsevol museu sinó un dels més importants d’Espanya, de més autonomia”. “La Generalitat aposta per açò, no solament retòricament, sinó també amb fets, com demostra que per primera vegada disposa d’un pressupost propi de 2,6 milions”, ha postil·lat.

Finalment, ha comentat que la Generalitat “té la voluntat” de fer un concurs públic per al càrrec de director de la pinacoteca –que actualment exerceix José Ignacio Casar Pinazo– però que “topa amb el model institucional”. “Mentre no modifiquem els estatuts no tenim la possibilitat de traure un concurs obert i públic, no és un espai sol nostre, sinó que compartim amb l’Acadèmia i el Ministeri”.

Comparteix

Icona de pantalla completa