Diari La Veu del País Valencià
Puig acusa el govern espanyol d’escudar-se en Catalunya per a no resoldre l’infrafinançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet aquest 1 de gener del 2018, el discurs d’Any Nou, on ha retret al govern espanyol que no haja complit la seua paraula sobre la reforma del model de finançament per a aquest 2017. Durant el missatge realitzat al Saló de Corts de la Generalitat, el cap del Consell ha advertit l’executiu de Mariano Rajoy que Catalunya necessita una solució però això no pot ocultar els problemes d’altres territoris com el valencià.

Puig ha fet el missatge d’Any Nou aquesta vegada des de l’espai de Corts, “l’espai que millor simbolitza la nostra pluralitat i el nostre autogovern, que ve de lluny”, ha dit tot recordant que aquest 2018 hi ha dues commemoracions, la dels 600 anys de la Generalitat i els 40 de la Constitució espanyola, un marc que va propiciar l’Estatut d’Autonomia.

Després de citar Vicent Andrés Estellés, el president de la Generalitat ha assenyalat que actualment vivim una crisi territorial capitalitzada per Catalunya, però “tot no potser Catalunya”, ha raonat Puig, perquè el problema “va més enllà” del Principat, és d’alguna manera extensible a tot l’estat,afectat per una “desigualtat de persones”. “Volem una solució per a Catalunya però això no pot retardar la solució dels altres”, ha seguit Puig. El govern espanyol s’excusa en la crisi del Principat però oblida la “Via Valenciana”, ha recordat el president, qui també ha retret el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy contra la Llei de Sanitat Universal.

El País Valencià és l’autonomia que més ha baixat el deute i s’ha generat un clima “d’honradesa i diàleg”, ha defensat el president, una situació que ha propiciat que la inversió estrangera el 2017 s’ha multiplicat per huit i que aquest siga el territori on més empreses s’han traslladat. I tot això, “amb infrafinançament i falta d’inversions”, ha dit Puig. “Ningú ens ha regalat res mai”, ha afegit en el seu discurs. “El 2017 el govern espanyol va donar la seua paraula de reformar el finançament i l’ha incomplida”, per això, un dels reptes per a aquest 2018 serà, “entre tots”, demanar un model de finançament adient per als valencians.

El president ha reconegut que el govern valencià és conscient dels “reptes pendents” que atenyen els valencians. Ha posat especial èmfasi en la xacra social que representen els assassinats de dones a mans de la violència masclista. “Estic indignat, com vosaltres”, he blasmat Puig, perquè la violència masclista “és el primer problema de la nostra societat” i aquest 2017 han sigut assassinades 48 dones, 8 de les quals eren valencianes, ha recordat Puig.

“El País Valencià seguirà complint”, han sigut les últimes paraules per a celebrar aquest Any Nou. Abans, però, el president ha demanat que entre tota la societat i sectors valencians aborden i solucionen aquest 2018 tres fites prioritàries com són “l’ocupació, la justícia social i un nou model de finançament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa