Justícia avança al 2 de gener l'engegada dels nous jutjats de Castelló, Llíria, Massamagrell i Novelda

29 funcionaris s'incorporen a la plantilles dels nous òrgans judicials
/ València
1 gener 2018 01:00h
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha tornat a reivindicar la creació de quatre jutjats que el Govern espanyol no ha inclós en els reforços.

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha avançat la posada en funcionament de quatre dels catorze nous jutjats creats el passat mes d'octubre per al País Valencià. A instàncies de la Conselleria, el Ministeri de Justícia ha acceptat que el Jutjat de Primera Instància 10 de Castelló i els jutjats de Primera Instància i Instrucció 4 de Novelda, 7 de Llíria i 4 de Massamagrell s'engeguen amb data 31 de desembre, la qual cosa els permetrà obrir les seues portes i començar a treballar el primer dia laborable del 2018.

No obstant això, aquesta mesura no tindrà els efectes desitjats en la reducció de la càrrega de treball dels partits judicials assenyalats, ja que no s'incrementa el nombre de jutges titulars dels nous jutjats ni el dels lletrats de l'administració de justícia. Açò suposa que els jutges que ja figuren en eixos partits judicials es faran càrrec també, de moment, dels òrgans de nova creació.

La consellera Bravo ha mostrat la seua preocupació per aquest fet perquè "des de la Conselleria hem realitzat un important esforç perquè els jutjats estigueren creats el 31 de desembre i hem cobert la plantilla judicial amb 29 nous funcionaris, però açò no es veu acompanyat amb un increment en el nombre de jutges".

La posada en funcionament d'aquests nous jutjats a Llíria, Massamagrell i Novelda ha sigut prioritària per a la conselleria atesa la sobrecàrrega de treball existent en aquests partits judicials, indica la Generalitat en un comunicat.

El Consell General del Poder Judicial fixa un mòdul ideal de 500 assumptes civils tramitats en un any, mentre que els jutjats de Llíria dupliquen aquesta quantitat amb una mitjana de 1.055 assumptes. Massamagrell, amb 926 assumptes, i Novelda, amb 861 assumptes de mitjana, estan també al capdavant d'assumptes ingressats en els jutjats mixts del País Valencià. A aquests assumptes civils cal sumar els del penal: 1.360 assumptes en el cas de Novelda, 1.315 en el de Llíria i 1.117 a Massamagrell, ja que es tracten de jutjats mixts.

En el cas de Castelló, la conselleria havia demanat l'aprovació del Jutjat número 5 de penal, atenent les dificultats per les quals passa la jurisdicció penal en eixe partit judicial, però finalment el ministeri va preferir crear el Jutjat d'Instrucció número 7.

Per a Gabriela Bravo, "hem defensat la necessitat d'avançar l'engegada d'aquests òrgans judicials donada l'enorme càrrega de treball que tenen aquests partits judicials, sobretot en els assumptes civils. Aquesta mesura, si no es corregeix, va a ser poc eficaç, ja que estem parlant de partits judicials que només en l'òrgan civil estan suportant el doble de càrrega de treball de la prevista pel CGPJ. Per tant, parlem de jutges que estan assumint una gran càrrega de treball i que no s'entén com a partir de la creació d'aquests nous jutjats van a haver d'assumir el seu treball diari i a més el que es deriva dels nous òrgans judicials".

"La sobrecàrrega de treball en aquests partits judicials no és nova. El 2011 el Ministeri ja va aprovar la creació d'aquests nous òrgans judicials que, no obstant això, no van arribar a materialitzar-se, ja que l'antic Consell va renunciar a engegar els nous jutjats", ha asseverat Bravo.

Incorporació de 29 funcionaris

La Conselleria ja ha adequat els locals on se situaran els jutjats i ha proporcionat els mitjans materials necessaris perquè puguen començar a funcionar amb normalitat. També s'han seleccionat els 29 funcionaris que componen la nova plantilla i que prendran possessió del seu càrrec el 2 de gener, atés que el 31 de desembre és diumenge, per a la seua immediata incorporació als òrgans judicials.

L'ordre ministerial arreplega que el Jutjat de Primera Instància 10 de Castelló disposarà d'una plantilla de huit funcionaris: dos gestors, cinc tramitadores i un auxili judicial. Per la seua banda, els nous jutjats mixts de Llíria, Novelda i Massamagrell comptaran amb sengles plantilles formades per set funcionaris: dos gestors, quatre tramitadores i un auxili judicial.

10 nous jutjats el 2018

Els altres deu jutjats aprovats pel Consell de Ministres per al territori valencià es posaran en funcionament de forma progressiva durant el 2018, tal com apareix recollit en el calendari elaborat pel Ministeri de Justícia.

Un primer grup, integrat en un jutjat de Primera Instància a Benidorm i dos a Elx i un jutjat Mixt a la Vila Joiosa, entraran en funcionament el pròxim 31 de març del 2018. A partir del 30 de juny ho faran dos jutjats a Alacant i altres dos a València. I els nous jutjats de Nules i Oriola començaran a treballar el 30 de setembre de l'any pròxim.

Malgrat l'engegada dels nous òrgans judicials, la consellera Bravo ha insistit que "l'ampliació de la planta judicial de la Comunitat Valenciana és insuficient. Som la tercera autonomia amb més càrrega de treball en tot el territori espanyol. Esperem que el 2018 el Ministeri de Justícia aprove la creació de nous òrgans judicials per a la Comunitat i atenga les demandes reflectides pel TSJCV en la seua memòria anual. Partits judicials com Torrevella, Castelló, Gandia i Alacant necessiten un major increment d'òrgans judicials", conclou.

next