Diari La Veu del País Valencià
Setanta empreses catalanes han traslladat la seu social al País Valencià al desembre

La incertesa política en Catalunya continua afectant la seua economia i, en especial, la confiança de les seues empreses. En el mes de desembre, aproximadament 70 negocis i empreses han optat per traslladar la seua seu social al País Valencià, segons s’ha publicat al Diari Oficial del Registre Mercantil (Borme). Els grans bancs catalans, CaixaBank i Sabadell, van ser els primers que van optar pel territori valencià i, dos mesos després del referèndum, moltes empreses segueixen els seus passos, encara que a un ritme menor que en les setmanes posteriors al referèndum.

L’última gran companyía que ha pres aquesta decisió fou Pirelli Neumaticos España, segons va publicar el Borme; el canvi es va fer efectiu el passat 4 de desembre. Pirelli va prendre la decisió en una reunió celebrada el dia 16 d’octubre del 2017. Segons explica la marca en la seua pàgina web, aquesta decisió va ser presa amb l’objectiu “de seguir desenvolupant la seua activitat i vetlar pels interessos dels seus clients, proveïdors i empleats”.

Des del dia 1 d’octubre fins al día 28 de desembre del 2017, 3.188 empreses han traslladat el seu domicili social fora de Catalunya, segons va informar el Col·legi de registradors de la Propietat. Tanmateix el ritme de trasllats d’empreses fora de Catalunya ha baixat notablement les últimes setmanes. Així, mentre que el ritme de trasllats era d’aproximadament 70 empreses al dia en el període entre el 2 i el 20 d’octubre, en el període comprés entre l’1 i el 20 de desembre, la mitjana ha caigut a 12.

El País Valencià ha rebut una mitjana aproximada de més de dos empreses al dia procedents de Catalunya. A efectes pràctics, aquests trasllats no tenen una conseqüència directa en el territori, ja que, per norma general, el trasllat de la seu social no implica moure la producció. És per això que les empreses valencianes no tenen por que la competència amb les empreses catalanes augmente.

Així ho va explicar el president de l’Asociación de Elaboradores de Cava de Requena, Emilio Expósito, a Diari La Veu, en ser preguntat pel supòsit que Freixenet opte per deixar Catalunya i trasllade la seu social al País Valencià. Aquest és el cas també de Pirelli, que va informar a través del seu web que el canvi de domicili social no suposarà el trasllat dels centres operatius de l’entitat ni dels seus treballadors.

La tipologia de les empreses que es ‘muden’ al País Valencià és molt variada. No són només les grans marques les que han optat per marxar. Segons la informació publicada pel Borme, les mitjanes i xicotetes empreses també han optat per traslladar-se. Entre elles es poden trobar des de xicotets negocis de restauració fins a cliniques dentals, botigues de sabates, gestiories, asseguradores i empreses relacionades amb la construcció.

D’altra banda, els destins de les seus socials no han sigut només les grans ciutats valencianes. Municipis més menuts de les demarcacions de València i Alacant també han rebut noves empreses. És el cas per exemple d’Alfafar (Horta Sud), Paterna (l’Horta), Utiel, l’Olleria (Vall d’Albaida), Foios (Horta Nord), Bétera (Camp de Túria),Oriola, Cox (Baix Segura). Malgrat la proximitat amb Catalunya, la demarcació de Castelló ha sigut, amb diferència, la que menys companyies catalanes ha rebut al desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa