Diari La Veu del País Valencià
Oltra, sobre la intervenció dels comptes: Quan el PPCV saquejava a mans plenes, Montoro estava callat

La relació entre el govern valencià i el seu homòleg encapçalat per Mariano Rajoy no pot funcionar amb amenaces d’intervencions dels comptes pel mig. “L’amenaça no és la millor manera de relacionar-se entre governs”, ha dit la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, aquest divendres en la roda de premsa que ofereix cada divendres després del ple.

Oltra ha entrat a valorar “l’amenaça” del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, de tindre accés als comptes, expedients i factures del govern valencià, una decisió que el responsable econòmic del govern de Rajoy va donar a conéixer al voltant del dia de Nadal. Sobre aquesta vigilància que vol exercir Madrid sobre els moviments financers valencians, Oltra ha defensat la política que fa el govern del Botànic, que ho fa “en funció de l’interés general i, a més a més, no furta, però ens amenaça amb intervindre’ns”, ha dit. En canvi, “quan el PP saquejava a mans plenes, Montoro no intervenia els comptes valencians, estava calladet”, s’ha lamentat la vicepresidenta.

“Rajoy i Montoro comencen a ser un perill per a tot Espanya”, ha continuat, perquè amenacen les autonomies quan el govern espanyol “és qui més està polvoritzar els límits de deute”, una xifra de dèficit de l’estat espanyol que, des del 2011, ha matisat Oltra, ha augmentat en 400.000 milions d’euros.

Això no obstant, el govern espanyol “no ens pot tractar a tots per igual”, ha explicat, ja que el País Valencià és qui “menys” gasta de tot l’Estat i, en cas de fer les retallades exigides per Montoro, la vicepresidenta s’ha preguntat: “Quins xiquetes traguem dels col·legis?”. Fet i fet, els comptes del territori valencià tenen dues finalitats: “Pagar els serveis bàsics i els ‘pufos’ del PP”, ha retret Oltra.

Finalment, la vicepresidenta ha animat Montoro a complir amb la paraula de Rajoy de tindre un nou model de finançament abans que acabe el 2017, si pot ser “abans de Sant Silvestre”, ha afegit Oltra. Una modificació que no arribarà enguany. “Tenen problemes amb tota la perifèria –ha afegit– perquè el tema territorial se’ls està anant de les mans”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa