Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat autoritza 85 cotillons per a la nit de Cap d’Any

L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha rebut, fins al 28 de desembre, un total de 85 peticions per a la realització de cotillons, festes i celebracions de nit de Cap d’Any al País Valencià, segons les dades que ha donat a conéixer el seu director general, José María Ángel.

La Generalitat, a través de l’Agència, té competències per a ordenar, regular, tramitar i autoritzar espectacles extraordinaris en establiments públics, així com per a rebre les declaracions responsables dels locals que celebraran aquest tipus de festa. La xifra d’enguany és molt similar a la del passat, una més, la qual cosa confirma una estabilitat en el nombre de sol·licituds, que gira entorn de les 80. En aquest sentit, cal matisar que la llei d’espectacles diferencia entre les sol·licituds que tramita la Generalitat i les que són de competència municipal, com poden ser aquelles que se celebren a l’aire lliure en places i solars de desenes de municipis valencians.

De les 85 peticions sol·licitades per a enguany, 6 han requerit autorització administrativa en implicar un increment de risc sobre les condicions inicials del local en aspectes com l’aforament, instal·lacions d’escenaris o embulls o modificació de les condicions tècniques. Les 79 restants són objecte de declaració responsable en realitzar-se en el mateix recinte on s’efectua l’activitat ordinària del local sense que açò supose un increment de risc afegit.

Distribució per demarcacions

Quant a la distribució per demarcacions, és la següent: a la d’Alacant s’han tramitat 24 sol·licituds, totes declaracions responsables; a la de Castelló, la xifra ascendeix a 35 sol·licituds, de les quals 5 són d’autorització i 30, declaracions responsables; finalment, a la demarcació de València s’han vist 26 sol·licituds, de les quals 1 sol·licitud és d’autorització i 25, declaracions responsables.

Quant a la tipologia d’establiments que organitzen les festes són, en la seua majoria, restaurants (43), café/bar (15), sales polivalents (13), cafeteries (4) i hotels (2). També hi ha un poliesportiu, un camp de futbol, un cibercafé, un teatre, una sala de ball i un club social.

Coordinació entre administracions

José María Ángel ha explicat que, un mes abans, des de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, s’envia una circular als ajuntaments per a informar-los de les condicions i requisits que han de complir-se als municipis a l’hora d’organitzar celebracions extraordinàries de Nadal, Cap d’Any o Reis “perquè han de ser coneixedors de les condicions que han de complir els locals segurs, com ara que no superen l’aforament, que no tinguen connexions elèctriques afegides, suficients vies d’emergència o evacuació, que no se servisca alcohol a menors i que si existeixen locals sense permís o no que no complisquen cap de les premisses de seguretat han de clausurar-se immediatament”.

Ángel insisteix que les tasques de coordinació entre l’administració local i l’autonòmica són essencials perquè la nit de Cap d’Any transcórrega amb la major seguretat. El director general explica que des de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències s’instrueix els consistoris perquè col·laboren en el control d’aquest tipus d’esdeveniments: se’ls facilita el llistat dels establiments amb permís i s’informa de la funció inspectora que ha de dur-se a terme.

En el mateix sentit, l’agència també engega un dispositiu especial de la Policia de la Generalitat per a comprovar el compliment de les condicions dels locals autoritzats i els que han sigut objecte de denegació, inspeccionar festes no autoritzades o sense llicència, verificar aforaments i horaris i posar especial atenció en la venda d’alcohol a menors.

El director general agrega que, d’igual manera, posem en coneixement de la Delegació de Govern les actuacions “per a també coordinar-nos amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa