Diari La Veu del País Valencià
La catalogació dels fons de la Diputació de València descobreix llibres valuosos del segle XIX

La Diputació de València ha conclós la primera catalogació del seu fons editorial, un procés que mai no s’havia fet i que ha tret a la llum llibres d’un valor indeterminat i, alhora, ha servit per a engegar un projecte pioner de divulgació de la literatura entre les comarques valencianes.

El buidatge i inventariat dels materials ha servit per a quantificar més de 2.000 títols diferents, on un 95% aproximadament són textos publicats per la institució i la resta són llibres que ha adquirit la Diputació al llarg del temps. El registre ha servit per a descobrir uns exemplars de temàtica científica datats cap a finals del segle XIX que han cridat l’atenció als tècnics de l’ens, els quals estan valorant la importància dels llibres que passarien a formar part del fons patrimonial de la Diputació, expliquen a aquest diari tècnics de l’àrea de Cultura de la corporació.

La classificació ha posat ordre en els magatzems de la Diputació de València, de manera que tot el fons editorial que abans estava dispers ara s’ha centralitzat a Bétera. A més a més, s’ha posat en marxa un nou projecte de foment de la lectura posant a l’abast de les biblioteques municipals de la demarcació de València el llegat literari de la Diputació que conté llibres publicats en la dècada del 1930 fins a l’actualitat.

Amb l’anunci aquest dijous en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) del programa, l’àrea de Cultura ha engegat una plataforma on les biblioteques i ajuntaments de la demarcació de València podran sol·licitar l’adquisició gratuïta dels títols disponibles en el fons editorial. S’han establert 90 dies perquè es puga dur a terme aquest tràmit, informaven aquest dijous a través d’un comunicat.

La Diputació de València ha estat una de les entitats més actives en la publicació de llibres de tot el territori valencià, tant en valencià com en castellà. Les publicacions de la corporació tracten diverses temàtiques i gèneres com la narrativa, poesia, assaig, estudis científics, art, administració pública, premis i concursos. També cal sumar al fons les publicacions dels catàlegs de les exposicions dels museus de la Diputació –Museu de Prehistòria de València, Museu Valencià d’Etnologia, Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat i el Museu Taurí.

Qui pot accedir al fons?

El fons editorial s’ha obert per primera vegada a tots els municipis de la demarcació de València amb la finalitat d’enriquir l’oferta de llibres de les biblioteques. L’accés al catàleg i la petició de fons l’ha de fer el personal de les biblioteques i l’ajuntament haurà de ser qui valide i tramite les comandes dels títols que puguen interessar.

Per a fer el tràmit, la biblioteca ha d’acreditar-se mitjançant una clau i una contrasenya que facilitarà la plataforma de manera automàtica. Posteriorment, s’han de seleccionar els llibres que es desitgen incorporar a la comanda de cada municipi. Tot seguit es generarà un albarà provisional amb la comanda que haurà de validar electrònicament el tècnic del consistori que tinga atorgades les competències sobre biblioteques (haurà d’adjuntar la carpeta del ciutadà que té cada ajuntament). La biblioteca disposarà d’un termini d’una setmana per a validar l’albarà i remetre’l a la Diputació.

L’adquisició de llibres per part de les biblioteques és gratuït i es limitarà el nombre d’exemplars d’un mateix títol, ja que des de la Diputació entenen que una única biblioteca no pot necessitar més d’un o dos llibres del mateix títol. Els consistoris només han de cobrir les despeses de transport dels llibres fins els seus municipis o recollir-los directament a la corporació o al lloc que se’ls indique.

Un projecte pilot

Aquesta és la primera vegada que la Diputació de València fa un catàleg del seu fons editorial i, per això, el projecte que ara s’enceta també és pioner en aquest sentit. Quan acabe se sometrà a avaluació per a veure com ha funcionat i introduir modificacions o altres mesures que milloren el programa, expliquen els tècnics.

Llibres “valuosos”

Amb l’inici de la tasca de catalogació “ens vam adonar que el fons editorial estava dispers pels diferents magatzems de la Diputació”, expliquen els responsables del projecte. Per això, una de les primeres mesures va ser designar dos persones responsables que continuen classificant els llibres que s’han ubicat a la nau de Bétera.

El treball de recerca ha tret a la llum “llibres de la casa valuosos i altres difícils de trobar”, uns títols que “no teníem ni idea que existira cap registre sobre ells”, indiquen els tècnics. Aquests, però, no s’han inclós en el llistat de publicacions que poden adquirir les biblioteques perquè s’estan estudiant. Es tracta d’exemplars datats al final del segle XIX, de temàtica científica, que actualment estan sent investigats per a quantificar la seua vàlua, no només per una qüestió econòmica, sinó per la qualitat intel·lectual. Quan es tinguen les dades concretes, es prendrà una decisió sobre on es custodiaran, encara que tot apunta que passaran a formar part del fons patrimonial de la Diputació de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa