Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat compra 33 obres d’autors valencians per valor de més de 500.000 euros

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha adquirit 33 obres d’artistes valencians, segons la proposta de la comissió d’experts conformada a aquest efecte i integrada per especialistes de reconegut prestigi en l’àmbit cultural. La inversió en art per part de Cultura de la Generalitat ha ascendit a 512.853,65 euros i s’ha adquirit una peça per autor.

Segons explica l’administració valenciana en un comunicat, s’ha valorat la qualitat de les obres i s’han aplicat també criteris d’equilibri territorial i de gènere en les adquisicions. D’aquesta manera, de les 33 obres, 16 corresponen a homes, 15 a dones i dues són de projectes col·lectius. Per comarques, 11 artistes procedeixen de la demarcació de Castelló, nou són artistes de les comarques de la demarcació d’Alacant i 13 de les de la demarcació de València.

La “diversitat” de propostes, subratllen des del departament que dirigeix Vicent Marzà, també es reflecteix en els diferents formats de les obres adquirides: pintura, escultura, instal·lacions, fotografia, vídeo, murals o tècniques mixtes. Aquesta iniciativa “permet crear una demanda agregada en el mercat de l’art valencià, a través de la compra pública, i potenciar l’adquisició de reconeguts i consagrats artistes valencians, al mateix temps que apostar per la compra d’obres d’art de joves i incipients valors artístics del nostre territori per a, així, incrementar el patrimoni de la Generalitat”, indiquen.

Programar futures exposicions

A més, l’adquisició d’aquest fons artístic permetrà programar futures exposicions, coordinades pel Consorci de Museus, que recorreran tot el territori valencià. Unes mostres que aniran acompanyades de diferents programes de mediació, per a la divulgació i la posada en valor del nostre panorama artístic. Amb aquestes adquisicions s’implementa una mesura del Pla estratègic cultural valencià 2016-2020 ‘Fes Cultura’, que busca realitzar l’oferta expositiva de les grans institucions museístiques, explica la conselleria.

Llista de peces adquirides

Space before space, d’Agustín Serisuelo; Prontuario #3, de Bleda i Rosa; Tres en un (Un especejament de l’atzar), de Joel Mestre; 3389, de Jorge Bulve; El valor dels paraules, de Mar Arza; Cau #9. Proun, de Xavier Arenós; Mirar cap al sud. A la memòria de Sudani, de Sebastián Miralles; Be careful what you wish for…, de Xavier Montsalvatje, i Rodalies, de Pilar Beltrán.

Cataclisme I, d’Àngel Masip; Gràcies, d’Aurelio Ayela; Spectrum Screensaver, d’Inma Femenía; Sistema inherent Recerca. Sèrie Mise en Scène XVI, de Mira Bernabeu; Aeronau de rescat, d’Olga Diego; Cantos rodats a la memòria, de Paloma Navares; F=P.i/1, de Rosana Antolí; Paracas, de Teresa Llanceta; Lanscapefactorytoward Sci-Fi#5, de Jesús Rivera; Strucuture 3#, de Moisés Aragoneses, i Aquestes coses que fem avui en dia són les obres que s’han comprat d’artistes de les comarques d’Alacant.

Finalment, les obres d’artistes de les comarques de la demarcació de València que han sigut adquirides per la Conselleria han sigut: S/T, d’Amparo Tormo; Sèrie Pensadors #4: J. Joyce, A. Valente, W. Benjamin, d’Ana Teresa Ortega; Horitzó diagonal / Reparant l’horitzó d’or, d’Anna Talens; Limb econòmic en tres actes, d’Art al Quadrat; A Darwinian Point of View, d’Ernesto Casolà; La casa i la voluntat de resistir, de Mariel Domènech; ATLES, de Nelo Vinuesa; À la victoire de…, de Tania Blanco; El ‘boslón’ de les paraules, de la sèrie Quan les paraules desapareixen, de Teresa Cebrián; Eqüestre, de Fermín Jiménez Landa; 3Dsoundprinter_Plastic Bag, d’Hugo Martínez-Tormo; Run, de Xisco Mensua, i Traços d’una veu, de Mery Sales.

La comissió ha sigut coordinada pel gerent del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pont, i integrada pels següents experts en la matèria: Manuel Borja-Villel, director del Museu Reina Sofia; José Miguel García Cortés, director de l’IVAM; José Ignacio Casar Pinazo, director del Museu de Belles arts de València; Román de la Calle, catedràtic emèrit d’Estètica de la Universitat de València; Nuria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d’Art; Rosa Castells, conservadora del Museu d’Art Contemporani d’Alacant; Rosalía Torrent, directora del Museu de Vilafamés, i María Marco Such, coordinadora d’exposicions de la Fundació General de la Universitat d’Alacant.

També figuren en aquesta nòmina d’experts Ester Alba, degana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València; Àngela Montesinos, presidenta de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art; Pilar Tébar, vicepresidenta per Alacant de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art; Paloma Palau, vicepresidenta per Castelló de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art, i Ricard Silvestre, de l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa