Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana al Senat que es retornen els diners confiscats als republicans i invalidat pel règim franquista

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat una moció a la Mesa de la Cambra alta perquè “s’investigue el total de diners confiscats pel govern franquista després de 1936”. La proposta busca modificar la Llei de Memòria Històrica de 2007 perquè reconega “el paper moneda i altres signes confiscats pel règim franquista”, a més del “dret de reparació als particulars afectats per la confiscació dels seus diners”.

El senador assegura, en un comunicat, que “aquesta confiscació buscava obtenir recursos i reprimir als demòcrates vençuts”. Per açò, Mulet garanteix que la moció “busca anar tancant etapes i esborrant indignes fets de la nostra història que mereixen ser reparats”.

Aquesta proposta, que ja havia sigut presentada per Marian Campello, diputada de Compromís a les Corts Valencianes, recorda que una de les primeres mesures a l’inici de la Guerra Civil va ser la de “no considerar vàlids bitllets posats en circulació pel Banc d’Espanya”, a més de que els bitllets anteriors no podien entrar en circulació “si no havien sigut marcats prèviament per les autoritats franquistes”.

Segons aquesta moció, en 1938 es “van regular els canvis de monedes i la confiscació dels diners republicans emesos després del colp d’estat”, la qual cosa va provocar que molts ciutadans no pogueren realitzar el canvi “per necessitar aval de persones de renom per a poder executar-ho”.

Comparteix

Icona de pantalla completa