Diari La Veu del País Valencià
Sindicats i associacions policials protestaran per la Llei de Seguretat Privada
Europa Press / València

Els sindicats CCOO PV, UGT PV, CSI-F, SUP i AUGC han convocat per a divendres que ve davant la seu de Delegació del Govern una concentració de protesta contra la nova Llei de Seguretat Privada, ja que consideren que suposa la “privatització” d’un sector “essencial” i que el projecte “no garanteix l’eficàcia de la llibertat i seguretat ciutadana” en deixar-se en mans d’empreses amb interessos “econòmics”, per a qui suposarà un negoci.

Així mateix, recalquen que la seguretat pública és l’única que “dóna garanties de no arbitrarietat i independència”. Així ho han indicat en roda de premsa el responsable d’Administració Local de CCOO PV, Julio Conesa; el responsable de la secció de Policies d’UGT PV, José Ángel Moreno; el portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP) de València, Roberto Villena; el president autonòmic d’Administració Local de CSI-F, José Arcs i Pedro José Díaz, de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC).

Els responsables sindicals han insistit en “els greus problemes” que implicarà aquesta nova llei de seguretat privada i han incidit que es tracta d’una qüestió que “no és exclusiva de la Policia sinó que incumbeix tota la ciutadania”.

Així, Conesa ha posat l’accent que encara que està norma està passant desapercebuda davant la coneguda com a ‘llei mordassa’, “tindrà molta transcendència” ja que insisiteix que si bé l’anterior llei sostenia que les empreses de seguretat privada funcionarien davall el principi de subordinació als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, amb aquesta es pretén substituir aquest principi pel de “coresponsabilitat”, la qual cosa qualifica de “preocupant”.

Conesa ha ressaltat que, a partir d’ara, per al PP, la seguretat pública passa a “ser de les empreses privades” i s’equipara la responsabilitat de la garantia del compliment de l’exercici dels drets i llibertats del ciutadà, que actualment correspon als cossos de seguretat públics, amb l’empresa privada, la qual cosa titlla de “vertadera barbaritat” perquè s’obri el camp d’actuació de les empreses privades “de forma desbordada”.

A més, ha criticat que aquesta llei planteja que les empreses privades actuen “en qualsevol àmbit”, que puga ser delimitat “de qualsevol manera” i cerca que les empreses de seguretat privada “acaben ocupant l’espai públic”, que és competència fins ara dels Cossos i Forces de seguretat. “No solament l’espai públic sinó que les empreses privades podran prestar serveis cobrint la seguretat de qualsevol esdeveniment tant privat com públic”, ha fet notar.

Funcions

En aquest nou projecte, les empreses privades intervindran en la persecució i limitació de les infraccions administratives que suposa el 80% del treball d’actuació de la Policia Local. En aquest sentit, Conesa ha qualificat de “invasió” per part de les empreses privades.

Per la seua banda, Villena ha assegurat que la seguretat privada és “una política més del PP de vendre el país” perquè “obliga” a l’estament públic a contractar aquesta seguretat i es “facilita” una forma més de “negoci a l’empresa privada” perquè “ningú els controle”.

En aquest sentit, ha indicat que es pot pensar que en aquest cas, per part de les associacions, existeix interès a defensar els llocs de treball, “que també”, encara que ha defensat la preparació de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat enfront dels vigilants jurats. “Molts de nosaltres coneixem que si algú mira a un vigilant jurat de dalt a baix en la porta d’una discoteca, el normal és que torne el favor amb la mà oberta”, ha apuntat.

Conesa ha calculat que aquesta llei suposarà la reducció de més de 12.000 efectius en cinc anys i podria “donar motiu” a la desaparició i extinció de cossos de Policia Local, amb la qual cosa el 36,29% del servei de la Policia Local podria extingir-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa