Diari La Veu del País Valencià
Les comunitats autònomes podran destinar fons extraordinaris de l’Estat contra la violència masclista

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha celebrat que el govern espanyol haja assumit el compromís perquè els crèdits extraordinaris destinats a la lluita contra la violència de gènere i masclista estiguen disponibles per a les comunitats autònomes des del primer trimestre de l’any.

Oltra, després de participar a Madrid en la reunió de la Conferència Sectorial d’Igualtat convocada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, ha precisat que la lluita contra la violència de gènere “necessita diners, necessita inversió” i, per açò, ha destacat l’acord aconseguit perquè en el primer trimestre el govern espanyol es comprometa a aportar 200 milions, cent dels quals es destinen a les comunitats autònomes.

En aquest sentit, ha insistit que, des de la Generalitat, es considera “clau” la dotació de recursos específics per a l’atenció i intervenció a víctimes de violència contra les dones. Per açò, el pressupost del seu departament del pròxim any per a l’impuls de les mesures i accions plantejades en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista s’eleva a un total de 12.793.881,78 euros.

També ha defensat la necessitat de “traure de la confrontació partidista la lluita contra la violència de gènere” i de “donar-li tractament com un problema d’Estat que és, igual que es va fer amb el terrorisme”. Per açò, ha defensat que “totes les forces polítiques, totes les comunitats i els diferents agents implicats han d’estar units al costat de les víctimes i enfrontats als agressors”.

Així mateix, ha posat l’accent en el “suport i compromís social” dels valencians i valencianes per a acabar amb el “terrorisme masclista”. Un compromís, segons ha assenyalat, adquirit i plasmat en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, signat per 63 entitats i institucions i al qual a data de hui ja s’han adherit prop de 7.158 persones a títol individual i 664 entitats, a través de la pàgina web.

En aquesta línia, la vicepresidenta del Consell ha valorat el Pacte valencià perquè “més enllà d’un pacte entre partits”, ha concitat l’adhesió de 63 intervinents entre diferents governs, entitats, representants dels municipis, representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, de la Justícia, de la Fiscalia, de partits polítics i entitats representatives de les dones i del moviment feminista.

Aquest pacte valencià reflecteix “una altra forma de treballar des d’una perspectiva feminista, horitzontal i participativa” que té en compte “les interseccions de tots els col·lectius amb doble i triple discriminació” i també “totes les violències masclistes, entre elles l’econòmica, la social, la laboral, la psicològica, la vinculada a la prostitució i l’ambiental”.

L’objectiu del Consell, ha precisat Oltra, és construir “un autèntic sistema integral de prevenció, atenció i seguiment de les víctimes de violència de gènere” i ha destacat que el pacte compta amb 293 mesures encaminades a eradicar la violència de gènere i masclista. Es tracta, ha aclarit, “d’un pacte transversal” i, per açò, a aquesta partida pressupostària se sumaran les dotacions que cada conselleria destina a l’aplicació de les mesures que li competeixen.

En aquesta línia, ha explicat, a més, que el Consell ha dissenyat uns pressupostos amb perspectiva de gènere que inclouen, en totes les conselleries, mesures de prevenció, sensibilització i detecció, així com la promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

La vicepresidenta del Consell també ha lamentat els assassinats per violència masclista que s’han registrat des de principis d’any i que s’eleva a 48 el nombre de dones assassinades a l’estat, huit d’elles al País Valencià, incloent la xiqueta de dos anys d’Alzira.

Comparteix

Icona de pantalla completa