Diari La Veu del País Valencià
Unes 2.000 empreses valencianes van invertir en innovació l’any 2016

El País Valencià és la tercera autonomia on més empreses han dut a terme tasques d’innovació. Des del punt de vista del desenvolupament econòmic, la R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) juga un paper essencial com a impulsora de l’increment de la productivitat, un factor prioritari de la competitivitat empresarial de qualsevol territori.

En total, 1.929 empreses amb presència al País Valencià van invertir en innovació l’any 2016 i, d’elles, 1.777 tenen la seu social al territori. Aquestes xifres situen la valenciana com la tercera autonomia amb més empreses innovadores, només superada per Catalunya i Madrid, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadistica (INE). “Ací tenim molt clar que les empreses innoven o moren, no és una opció”, assegura el director del Centre Europeu d’Empreses i Innovació de València (CEEI), Jesús Casanova.

Pel que fa a la despesa, en 2016 les empreses valencianes van invertir 827.094 euros en innovació. Aquesta xifra és notablement menor a la que fan les empreses de Madrid, Catalunya i el País Basc, que van invertir 5.127.755, 3.367.177 i 1.370.060 euros respectivament.

Casanova defineix el País Valencià com “el tercer hub [concentrador] més gran d’Espanya” i destaca que les empreses valencianes suposen el 12,3% del total de negocis que innoven de tot l’Estat. “A l’esforç dels empresaris i emprenedors, cal sumar el treball que realitzen entitats com el CEEI a l’hora d’impulsar iniciatives de promoció de la innovació i l’emprenedoria”, afegeix. Aquesta entitat està finançada amb fons europeus i es desenvolupa a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).

Objectius de la innovació

Segons l’INE, entre 2014 i 2016 4.792 empreses valencianes han desenvolupat tasques d’innovació. D’elles, només 2.127 han invertit en tecnologia. “La veritat és que la innovació lligada a la resolució de problemes diaris així com l’obertura de nous models de negoci sol ser el punt de partida per a idees brillants”, assegura Casanova.

Per al director del CEEI, aquestes “bones” idees “senten les bases de les empreses innovadores, que són les que, de cara al futur, generen riquesa i ocupació de qualitat en el teixit empresarial valencià”. En aquest sentit, insisteix que cal reivindicar “la importància creixent de València dins de l’ecosistema innovador espanyol”.

Els motius pels quals cada empresa decideix invertir en innovació són molt variats. No obstant això, quasi el 70% dels negocis valencians que opten per invertir ho fan amb l’objectiu de millorar els seus productes. Els processos de producció són també un dels aspectes considerats més importants. De fet, un 52% de les empreses valencianes destaquen aquest objectiu com un dels més importants per a la innovació.

La millora en aspectes laborals és la que menys preocupa les empreses valencians. Menys del 9% inverteixen en innovació que supose un augment de l’ocupació. De les que ho fan, un 12,5% inverteixen en la creació treball qualificat i un 23,5% per a mantindre els llocs de treball existents.

Comparteix

Icona de pantalla completa