Diari La Veu del País Valencià
Carmen Calvo i treballadors de l’IVAM, citats com a testimonis per les presumptes irregularitats en la gestió del museu

L’artista valenciana Carmen Calvo i una desena de treballadors de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) estan citats a declarar com a testimonis davant la jutgessa que investiga presumptes irregularitats en la gestió del museu en l’època en què estava dirigit per Consuelo Císcar.

Així ho ha acordat el Jutjat d’Instrucció número 21 de València en una providència a què ha tingut accés Europa Press. Aquest òrgan judicial manté Císcar com a imputada en aquest procediment, a més del fill, Rafael Blasco, conegut com a ‘Rablaci’; Juan Carlos Lledó, Juan Bría i Norberto Martínez, responsables d’Administració i Finances del centre, de Gestió interna i de Publicacions, respectivament; la tècnica artística, Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, que exercia com a assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d’acció exterior; María Ángeles Valiente, cap del Departament de Desenvolupament en l’IVAM, i l’administrador de Valsatrans i Logística de l’Art, Enrique Martínez.

Així mateix, figuren com a investigats en la causa una extreballadora de l’SGAE a la Xina i representant de la Shangai International Culture Association (SICA) i el seu marit, així com un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística de ‘Rablaci’.

Després que la jutgessa haja pres declaració a la majoria dels imputats, ara ha acordat citar en el procediment diversos testimonis, entre ells, l’artista Carmen Calvo. Es dóna la circumstància que a Císcar se li va acordar l’embargament de 12 obres d’art, set d’elles pertanyents a Calvo, en atribuir la seua adquisició a una “activitat delictiva”.

En concret, la magistrada sospita que l’exdirectora del museu –acusada de delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental– forçava l’exposició d’aquestes obres en les mostres organitzades per l’IVAM perquè es revaloraren i manté que utilitzava les seues filles i la seua néta per a ocultar que ella era la vertadera titular de les peces.

Quan la jutgessa els va requerir que acreditaren la compra de les obres d’art que havien prestat al museu, l’exdirectora de l’IVAM va explicar que va ser ella qui les va adquirir a través de galeries o directament als artistes per a, posteriorment, regalar-li-les a les seues filles, motiu pel qual aquestes no disposaven ni de títols ni de factures de compra. No consta cap document de naturalesa fiscal que acredite tal cessió o donació.

També hauran de comparéixer davant la jutgessa com a testimonis alguns treballadors de l’IVAM: Carmen Aguilera i Mónica Bernard (secretaria de direcció), Manuel Teba (registre), José Manuel Granell (publicacions), Miguel Marrades (gestió econòmica) i Maitá Cañamas (conservació). També declararan diversos pèrits i testimonis.

Entre els anys 2008 i 2011, Císcar “hauria dirigit un grup organitzat de persones que, a l’empara de l’IVAM, incloent-hi els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill”, manté l’informe policial. Per la seua banda, ‘Rablaci’, segons estima la Policia, era “coneixedor” que personal de l’IVAM, a les ordres de la seua mare, participava “activament” en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l’estranger així com del seu currículum.

Comparteix

Icona de pantalla completa