Diari La Veu del País Valencià
Agricultura detecta 21 nous positius d’ametlers infectats per ‘Xylella fastidiosa’ a la Marina

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural publicarà al gener l’ordre d’indemnitzacions als agricultors amb cultius afectats per Xylella fastidiosa, segons ha anunciat el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, que ha presidit aquest divendres el Comité d’Experts de la Xylella, en el qual s’ha informat de l’existència de 21 resultats positius del bacteri procedents de 20 noves parcel·les d’ametlers en les comarques de la Marina.

Així mateix, s’ha confirmat la presència de Xylella fastidiosa en sis individus de l’espècie Philaenus spumarius, l’insecte a través del qual es transmet, arreplegats d’una mateixa parcel·la en el municipi de Benimantell (la Marina Baixa). Amb tot, la Conselleria ha confirmat l’existència d’un cinqué brot, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

En aquest sentit, Rodríguez Mulero ha assenyalat que la intensitat de les prospeccions realitzades pel personal de la Conselleria ha pogut detectar l’insecte vector del bacteri, que totes les parcel·les estan dins de l’actual zona demarcada i que segueixen corresponent amb ametlers adults procedents d’una mateixa parcel·la dins de la zona infectada en el municipi de Benimantell.

En la zona demarcada s’han pres un total de 8.126 mostres vegetals, de les quals 127 d’ametler han resultat positives (pertanyents a 106 parcel·les d’ametler); 2.388, negatives, i la resta, pendents de resultat.

Davant aquesta detecció, la Conselleria ha declarat l’existència d’un cinqué brot de la plaga Xylella fastidiosa al País Valencià i ha adoptat mesures fitosanitàries “urgents” d’eradicació i control per a evitar la seua propagació. Els municipis són Altea, Benissa, Callosa d’en Sarrià, Gata de Gorgos, Llíber, Parcent i Xaló.

Com a conseqüència, es procedirà a “redefinir” la zona demarcada i en aplicació de la Decisió d’Execució 2017/2352 de 14 de desembre, el radi de la zona al voltant de les parcel·les infectades es reduirà a cinc quilòmetres.

Fins a hui, al territori valencià, per a l’anàlisi de Xylella fastidiosa s’han pres 11.622 mostres, amb 4.563 resultats negatius i 127 positius (21 addicionals a les quatre primeres comunicacions), procedents de 106 parcel·les de cultiu d’ametler (20 addicionals a les quatre primeres comunicacions); la resta estan pendents de resultats.

Rodríguez Mulero ha assenyalat en el comunicat que les mesures que s’estan adoptant “són obligatòries, compten amb el suport del Ministeri d’Agricultura i la Unió Europea” i que s’està avançant en l’àmbit de la investigació i en l’estudi d’un pla de reestructuració per a la zona afectada per la Xylella fastidiosa amb la finalitat de donar als agricultors “opcions de cultiu viables”.

La conselleria disposa d’una pàgina web específica i ha habilitat un telèfon d’atenció al ciutadà (900 532 000) i un adreça electrònica [email protected] per a atendre totes les consultes i avisos que puguen sorgir. Així mateix, actualitza la informació disponible sobre plagues en una plana web pròpia.

Comparteix

Icona de pantalla completa