Diari La Veu del País Valencià
El Constitucional anul·la la indemnització de 1.350 milions a la constructora de Castor

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat “nuls i inconstitucionals” alguns articles del reial decret llei, aprovat el 3 d’octubre de 2014, que preveia la hibernació de l’emmagatzematge subterrani de gas de Castor, enfront de les costes de Vinaròs, i en el qual es reconeixia una compensació de 1.350 milions d’euros per a l’empresa promotora Escal UGS, participada per ACS.

D’aquesta forma, el Constitucional ha admés “parcialment” els recursos d’inconstitucionalitat interposats pel Parlament de Catalunya, així com per la Generalitat catalana i per més de cinquanta diputats del Grup Parlamentari Socialista al Congrés.

Per això, aquest organisme declara “inconstitucionals i nuls” els articles del 4 al 6 i precisa que no veu cap raó per a haver aprovat aquesta compensació mitjançant un decret llei, ja que aquesta mesura únicament està justificada davant l’existència d’una situació “d’extraordinària i d’urgent necessitat a la qual haguera de fer-se front”.

En un primer moment, Enagás, a través de la seua filial Enagás Transport, era l’encarregada d’assumir l’import d’aquesta indemnització de més de 1.300 milions d’euros a Escal UGS, i recuperaria els diners els pròxims 30 anys amb la tarifa del gas.

Compromís ha sol·licitat la compareixença al Congrés del ministre d’Energia, Álvaro Nadal, perquè explique “què pensa fer el govern” espanyol després de la decisió Constitucional. La diputada Marta Sorlí ha assenyalat que es tracta “d’un altre dur colp per al govern [estatal] i l’empresa de Florentino Pérez, ACS, ja que aquest mateix any va eixir el document del ministeri d’Energia que demostra que el projecte va ser una autoadjudicació sense preu” i ha denunciat “que el concurs va ser redactat expressament perquè la concessió anara per a la seua empresa”. Per tant, la parlamentària ha reivindicat que “no podem deixar passar ni un minut més sense que hi haja responsables polítics davant aquesta estafa orquestrada per Florentino i els governs del PSOE i del PP”. Sorlí ha manifestat la confiança de Compromís en el fet que “ACS retorne fins a l’últim cèntim dels diners que li han pagat de més de les butxaques de la gent”.

El diputat del PSPV Artemi Rallo ha mostrat la seua “satisfacció” per la decisió del Tribunal i ha assegurat que el govern espanyol, en arbitrar un mecanisme “tan urgent” per a la indemnització, “va anteposar els interessos privats als generals”. Per al diputat, la decisió de l’estat espanyol “suposava un despropòsit general que el Tribunal Constitucional ha reparat”. També ha ressaltat el paper que va jugar l’actual president del Consell, Ximo Puig, “quan es va interposar el recurs d’inconstitucionalitat que va promoure el Grup Parlamentari Socialista perquè es reparara aquesta situació lamentable”.

Comparteix

Icona de pantalla completa