Diari La Veu del País Valencià
Victòria independentista a Catalunya amb Cs com el partit més votat

Ciutadans (Cs) ha sigut el guanyador de les eleccions del 21 de desembre. La formació liderada per Inés Arrimadas s’ha convertit en la primera força política en nombre de vots i escons en els comicis al Parlament de Catalunya convocats pel govern espanyol en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Així, el grup Cs ha obtingut 37 diputats i més d’un milió de vots.

La segona força política, i vencedora del bloc independentista, ha sigut Junts per Catalunya (JuntsxCat) amb 34 diputats. La llista encapçalada pel president destituït Carles Puigdemont s’ha imposat a la del vicepresident també destituït Oriol Junqueras, que ha sumat 32 diputats.

Amb molta distància, el PSC suma 17 escons, seguit de Catalunya en Comú-Podem, amb 8 diputats i la CUP, amb 4. El gran perdedor de la nit ha sigut el Partit Popular de Xavier García Albiol, qui ha obtingut només 3 diputats.

Les eleccions d’aquest 21 de desembre han estat qualificades com a històriques per l’alta participació, una xifra que se situa en el 81% del cens electoral de Catalunya.

La majoria absoluta se situa en els 68 diputats, ja que el conjunt del Parlament català està composat de 135. D’aquesta manera, el grup independentista –JuntsxCat, Esquerra i la CUP– suma 70 representants mentre que l’anomenat bloc constitucionalista –PP, Cs i PSC– arriba als 58 diputats. Cal recordar que Catalunya en Comú, la marca de Podem al Principat, obté 8 diputats.

El PP s’enfonsa en unes eleccions on JXCat supera ERC al bloc sobiranista. El PSC es manté i els ‘comuns’ i la CUP pateixen una forta caiguda.

Puigdemont: “El govern legítim ha de tornar al Palau de la Generalitat”

El president de Catalunya destituït pel 155, Carles Puigdemont, ha fet la seua valoració de les eleccions des de Brussel·les. Així, el líder de Junts per Catalunya s’ha adreçat als ciutadans del Principat felicitant-los per la “lliçó de civisme” d’aquest 21-D.

La suma de diputats del grup independentista (70 sumant la CUP, Esquerra i JxCat) representa “un resultat que ningú no pot discutir”, ha dit Puigdemont. “Hem mantingut la legitimitat de la institució i la continuiÏtat històrica. La rèplica catalana ha guanyat la monarquia del 155. Han perdut el plebiscit on buscaven el suport al 155”, han estat les frases més contundents del seu discurs des del cor d’Europa.

“El poble de Catalunya no falla mai”, ha continuat, i, per això, amb aquests resultats, Puigdemont ha demanat al govern espanyol que rectifique i que “reparen la gent a qui heu fet de mal”, ha pregat, però també ha sol·licitat la “restitució de la democràcia alterada a un govern legítim i la llibertat als qui estan empresonats”. Per tot això, “el govern legítim ha de tornar al Palau de la Generalitat que és el nostre lloc i és on ens volen els catalans”.

“La recepta de Rajoy ha fracassat”, ha sentenciat. I, ara, els independentistes “tenim més legitimitat parlamentària que en la legislatura passada”, on amb 70 diputats representen “una majoria que demana un referèndum”. Puigdemont ha demanat als polítics espanyols que facen política: “Tenim receptes per a compartir-les i explicar-les a qui vol que es resolga la situació de Catalunya amb Espanya”. “El poble de Catalunya no ha avalat el 155, ni l’ha acatat” i, per tant, “ha de quedar suspés”. Per a acabar, ha dit: “Senyor Rajoy i de l’Ibex 35 comencen a fer política”.

Per la seua banda, la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, ha instat Rajoy a respectar el joc democràtic i acceptar una negociació política que implica retirar el 155, alliberar els presos polítics i asseure’s a negociar perquè “els ciutadans han votat a favor de la via política, pacífica i negociada”.

Rivera: “Arrimadas hauria de ser la presidenta de Catalunya”

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha fet èmfasi en la seua compareixença que, per primera vegada a Catalunya, ha guanyat un partit constitucionalista. Arrimadas ha començat parlant en català però ràpidament s’ha passat al castellà per a recordar que 1.100.000 catalans han agafat la papereta taronja i ha posat de relleu que el partit va obtindre 3 diputats en les primeres eleccions en què va concorrer fins als 36 que ha obtingut aquest 21-D.

“Les 10 ciutats més poblades de Catalunya hui són taronges”, ha dit Arrimadas, és a dir, “1.100.000 persones valentes que han llançat un missatge al món: la majoria social se sent catalanya, espanyola, europea i seguirà sent-ho”, ja que, des de Cs “hem apostat per la unió. A favor d’una Catalunya per a tots els catalans” i, per tant, “els partits nacionalistes no podran parlar mai de tots els catalans”.

“El govern dels separatistes ha perdut les eleccions”, ha remarcat, alhora que ha recordat que “el procés no representa un futur per a tots els catalans” i, encara que “la llei és injusta, dóna més escons a qui té menys vots, lluitarem per canviar això”, ha blasmat entre càntics de presidenta i crits de “viva Catalunya, viva Espanya y Europa”.

Per la seua part, Albert Rivera ha posat de manifest que el seu partit “ha fet més” que la resta dels constitucionalistes –on el PSC ha obtingut 17 diputats i el PP s’ha quedat en només 3–, és per això, que el líder de la formació ha afirmat que “Arrimades hauria de ser la presidenta de Catalunya”. “Hem fet el que vam prometre: guanyar, moure la gent i ser decisius”, ha afegit. Rivera, després de veure’s guanyador a Catalunya, ha volgut enviar un missatge al govern espanyol encapçalat per Mariano Rajoy: “Espanya ha de tindre un projecte que represente tots els espanyols”.

Albiol admet la derrota de l’unionisme

Amb el quasi el 100% dels vots escrutats, ha comparegut el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, qui ha reconegut la victòria de Cs. “Fem una valoració clara; és evident i dic les coses pel seu nom: és un mal resultat, no ens podem sentir orgullosos, és un dia dolent per al PP de Catalunya. Però també per a Catalunya i veiem amb preocupació el resultat de les eleccions”, ha començant dient García Albiol.

Així, el grup de constitucionalista té menys vots que els independentistes i menys suport al Parlament, ha reconegut el líder popular. “Els constitucionalistes hem fracassat”, ha dit. “No hem sigut capaços de configurar una alternativa a l’independentisme”, ha afegit, per a despres reconéixer que apel·lar en aquestes eleccions al vot útil no ha estat una bona estratègia, fins al punt que “ens ha enfonsat”.

Iceta demana abandonar la via unilateral

“No és el que volíem, no hem aconseguit una alternativa, ni ser el pilar de l’alternativa al grup independentista”, ha reconegut el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

“Les forces independentistes haurien de descartar la via unilateral i il·legal que tant de mal ha fet a Catalunya”, han estat les paraules de la seua valoració d’aquests comicis.

Domènech: “Cal obrir una nova etapa”

El candidat de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha assegurat que el resultat d’aquest dijous no és el que els comuns volien ni esperaven. Els comuns perden tres diputats i es “col·loquen” a l’oposició, ha assegurat Domènech en comparèixer al costat de membres de la candidatura i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. “Unes eleccions que el seu origen era il·legítim però el seu resultat és absolutament sagrat. Cal acatar, ens ha col·locat a l’oposició”, ha seguit en una intervenció sense preguntes.

En reiterar la necessitat d’obrir “una nova etapa” política a Catalunya lluny dels blocs, Domènech ha demanat una reflexió a les forces progressistes davant d’una dreta que “siga del color que siga suma majories”. També ha convidat a la reflexió a les forces que han donat suport a l’aplicació de l’article 155. “A Catalunya no es poden fer polítiques basades en el codi penal i la repressió”, ha advertit Domènech també al govern espanyol.

La CUP “perd influència”

Per últim, el cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha admès els mals resultats que aquestes eleccions han deixat per a la candidatura d’unidat popular: “Hem perdut capacitat d’influència”. Amb tot, Riera avisa que els quatre diputats ‘cupaires’ “continuen tenint la clau” per a garantir la majoria absoluta independentista.

La CUP ha reconegut que la via unilateral que defensaven ha perdut suport a les urnes, però ha advertit que no renunciarà al seu programa. En aquest sentit, Riera ha assenyalat que “esperaran” a ERC i JxCat quan tornen del diàleg amb l’estat espanyol “amb les mans buides” per a negociar la unilateralitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa