Diari La Veu del País Valencià
Oriola convida a viure el Nadal visitant els seus millors pessebres

A Oriola, el Nadal ha estat sempre més que una festivitat familiar: la tradició manava fer un pessebre a casa per a ser visitat pels veïns del barri, de manera que les portes de les cases quedaven obertes a tothom i es feien competicions per tal de ser el millor del carrer. Recollint aquesta tradició, i per fer conèixer els pessebres que la ciutat d’Oriola ofereix als seus visitants, la regidoria de Turisme organitza els propers 23 i 24 de desembre unes rutes per a visitar els més importants: la col·lecció del mestre Manuel Zambrana, el pessebre municipal i el pessebre napolità, a més d’un molt especial per als xiquets, el pessebre de Playmòbil.

Manuel Zambrana, nomenat Mestre Pessebrista per l’Associació de Pessebristes d’Alacant i Premi Nacional de les Associacions Pessebristes, entre d’altres reconeixements, va crèixer amb aquella tradició de fer els millors pessebres del barri, fins que finalment s’hi va dedicar d’una manera més formal: des de fa una trentena d’anys ha vingut construint diorames que ara es poden veure al Museu de la Setmana Santa de la ciutat. En total, presenta 16 pessebres compostos per 32 diorames, des de mides xicotetes, de 30 centímetres, fins a construccions de 130 per uns 80 de fondària. Al llarg de l’exposició es poden veure totes les imatges, escenes i racons evocadors del Nadal. “Tinc figures xicotetes de cinc centímetres i de vint-i-cinc, algunes fetes, altres retocades i portades des de diverses procedències, com ara Andalusia, Barcelona o Madrid. L’única que no hi pose és el “caganer”, tot i que la busquen sempre els xiquets”, diu entre riures. De tota l’exposició posa en valor dos construccions especials per a ell: un conjunt anomenat ‘Catequesi’, on en nou diorames relata la història des de l’anunciació fins la fugida a Egipte, i un altre en què “passa el temps, canviant la llum de la nit al dia, i que crida molt l’atenció de petits i grans”.

El pessebre municipal està exposat al claustre del Palau Episcopal. Va ser renovat l’any passat, atés que el pas del temps havia fet efecte en algunes de les seues peces. Està format per més de 300 figures realitzades per l’Associació de Pessebristes d’Elx i ha comptat també amb la col·laboració del mestre Zambrana. Enguany mostra tres parts: l’anunciació, el naixement i la fugida a Egipte, aprofitant la longitud del claustre i donant molta importància a la sensació de profunditat, i presenta com a novetat el Palmeral, l’horta oriolana i una al·legoria de la Porta d’Olma del Col·legi de Sant Domènec.

Al mateix Palau Episcopal, el Museu Diocesà d’Art Sacre exposa un pessebre napolità, únic al País Valencià, que la Fundació Pedrera els ha cedit i que es pot visitar tot l’any. Per a José Antonio Martínez García, director del Museu, és remarcable, “d’una banda, la bellesa de les 80 figures del segle XVIII, vestides en seda, que representen, com és típic en aquests pessebres, totes les classes socials, des dels artesans fins als aristòcrates, així com l’espectacular fons del pessebre, una visió de Nàpols i Oriola, obra de l’artista Victoria Chezner, una de les millors paissatgistes del panorama actual”. Chezner és doctora en Belles Arts amb Menció Europea per la Universitat Politècnica de València i des del 2004 és professora de Belles Arts a la Universitat de Múrcia.

Per acabar d’una manera més lúdica, i dedicat especialment als infants, les rutes finalitzen al pessebre de Playmòbil que hi ha al Convent de Sant Sebastià. En aquest pessebre, a banda de les imatges més tradicionals, representades pels joguets infantils, tenen un espai propi els “armats”, uns dels protagonistes de la Setmana Santa oriolana, que fan el seu conegut ‘cargol’.

Aquestes rutes faran les delícies de grans i petits, amb propostes que viatgen de l’actualitat a l’antiguitat, amb imatges tradicionals nadalenques i també amb les més lligades a l’imaginari de la ciutat d’Oriola.

Comparteix

Icona de pantalla completa