Diari La Veu del País Valencià
El Consell Valencià de Cultura insta el govern espanyol a reformar la llei de Mecenatge

El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha donat el seu vistiplau a l’avantprojecte de la llei valenciana de Mecenatge per a projectes culturals, científics i esportius no professionals, aprovat pel Consell el passat mes d’octubre. L’ens consultiu de la Generalitat va aprovar ahir el corresponent informe que considera, entre altres qüestions, que la iniciativa privada no hauria de ser un substitut de les polítiques públiques sinó “un complement necessari”.

Així mateix, l’informe –que ja està en mans de Conselleria– insta el govern espanyol a reformar la llei estatal del 2002 de Règim Fiscal de les Entitats sense Fins Lucratius i dels Incentius Fiscals al Mecenatge, que regula, per una part, el règim fiscal aplicable a les entitats sense ànim de lucre i, per altra, els incentius fiscals que es concedeixen al mecenatge en sentit estricte, és a dir, a l’aportació o participació privada en la realització d’activitats d’interés general. El document assenyala que la normativa hauria de facilitar la labor de les autonomies en aquest afer.

Una qüestió que també és prioritària per a l’Asociación Española de Fundaciones (AEF), que en un dels seus últims informes subratlla que el 63% de les 9.500 fundacions que, aproximadament, té comptabilitzades concentra la seua activitat en l’àmbit territorial autonòmic i local. Quant al nombre de fundacions actives al País Valencià, se superen les 900, que ocupen uns 19.300 treballadors, amb un promedi per fundació de 20 treballadors.

Segons aquest document per àrees d’activitat, el sector fundacional es dedica fonamentalment a l’educació-recerca (52%); la cultura i l’oci (46,5%), i els serveis socials (35,3%). Altres dels sectors en puixança són el desenvolupament i l’habitatge (27,7%), i la sanitat (21%).

El Partit Popular va aprovar el 2014 la Llei 9/2014, de 29 de desembre, per a regular el mecenatge cultural, però aquesta normativa no ha acabat de donar resultats, segons va explicar el conseller de Cultura, Vicent Marzà, durant la presentació de l’avantprojecte. Segons les xifres facilitades per Marzà el 2015 només 2.550 persones o empreses van constar com a mecenes i la inversió privada es va situar en els 132.000 euros, una xifra pobre, a parer de Marzà, qui va considerar que “segur que hi ha més gent i empreses disposades a repercutir en el benefici social”.

La Llei del Consell estableix tres àrees de deduccions per mecenatge que suposen un augment del 15% al 25% de l’IRPF. Aquestes són, en el camp cultural, aquelles accions destinades a la recuperació del patrimoni cultural valencià; aquelles que treballen pel foment del valencià, i altres amb unes altres finalitats culturals. Els altres dos camps amplis abracen tots aquells projectes científics valencians i tots els esportius. Tant els culturals com els científics tindran un desgravament directe del 25% per a qualsevol projecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa