Diari La Veu del País Valencià
Investigadors de l’UJI treballen per a aconseguir cítrics més tolerants a l’estrés per inundació

Una recerca del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló ha identificat gens de cítrics que la biotecnologia podria millorar per a fer front al canvi climàtic. El treball, liderat pel professor Vicent Arbona, avança en el coneixement d’una ruta de senyalització d’una hormona vegetal que permetrà aconseguir plantes de cítrics més tolerants a l’estrés per inundació. Les conclusions es publiquen en la revista Plant Molecular Biology, segons ha informat la institució acadèmica a través d’un comunicat.

Una de les condicions ambientals negatives que s’agreujarà amb els efectes de l’escalfament global és la inundació de sòls de cultiu a causa de les pluges torrencials. Per aquest motiu, “s’ha estudiat en el laboratori una hormona vegetal, l’àcid abscísico o ABA, que és clau en la regulació de la tolerància a les condicions ambientals adverses en vegetals, i hem observat que existeixen respostes hormonals i moleculars específiques en l’estrés per inundació del substrat”, ha argumentat Arbona.

El següent pas en aquesta recerca, ja en desenvolupament, és esbrinar com varien, a escala molecular, les respostes cel·lulars en arrels de plantes inundades en absència de l’hormona, cosa que permetria elaborar un model de resposta on aquesta ruta de senyalització hormonal tindria un paper fonamental. “És destacable –en paraules d’Arbona– el fet que aquest treball s’està realitzant amb un cultiu llenyós, els cítrics, de maneig difícil en laboratori, però que té l’avantatge que els resultats poden ser fàcilment extrapolats a condicions reals”. En aquest sentit, el coneixement bàsic de com s’organitza aquesta ruta de senyalització i el seu paper clau en la tolerància dels vegetals a la inundació del substrat constitueix un primer pilar per a la producció biotecnològica de cítrics més tolerants a aquest estrés.

El professor Vicent Arbona pertany al Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I i desenvolupa la seua recerca en el grup de recerca Ecofisiologia i Biotecnologia, dirigit pel catedràtic Aurelio Gómez Cadenas. Entre les principals línies de recerca d’aquest grup destaquen les respostes i els mecanismes de tolerància dels cítrics i altres cultius a estressos abiòtics, com, per exemple, les sequeres, les inundacions o la salinitat i el seu control hormonal. A més, apliquen tècniques de biotecnologia com el cultiu in vitro i determinen els canvis metabòlics de les plantes en resposta a l’estrés.

Comparteix

Icona de pantalla completa