Diari La Veu del País Valencià
Tot el que has de saber si et toca la loteria

El sorteig de la loteria és una de les tradicions més arrelades del Nadal. Segons les estimacions de Loterías y Apuestas del Estado, cada valencià es gasta de mitjana 72 euros en el sorteig del dia 22 de desembre. Aquest sorteig s’ha considerat històricament com un impost encobert, ja que, de fet, va nàixer amb intenció recaptadora.

Malgrat que ja es paguen tributs amb l’adquisició de la butlleta, l’any 2013 l’exministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, va aplicar un gravamen més, en principi temporal, als premis obtinguts. L’Estat es quedava un 20% dels premis superiors a 2.500 euros. Tanmateix, de qualsevol premi, els primers 2.500 euros no tributaven.

Amb l’arribada de l’executiu de Pedro Sánchez, aquest gravamen es va modificar, i ara la quantia exempta és de 20.000 euros, i a partir de 2020 no tributaran els primers 40.000 euros

Com es recapta l’impost?

A qui li toque un premi amb una gratificació superior als 10.000 euros haurà de restar la tributació per a saber l’import net que ha guanyat. Aquest, però, no és l’únic benefici que l’Estat rep de la loteria. Segons expliquen els administradors de loteria, el dècim val 20 euros. L’Administració es queda només el 4% i la resta va a les arques de l’Estat. En total, i amb el nombre de dècims jugats en 2017, el sindicat de tècnics d’Hisenda (Geshta) estima que les arques públiques ingressaran uns 200 milions en impostos.

Els contribuents no residents sense establiment permanent que resulten agraciats i hagen suportat la retenció en el moment de l’abonament del premi podran sol·licitar la devolució que poguera correspondre’ls per aplicació d’un conveni per a evitar la doble imposició internacional.

I si el premi és compartit?

El que també és una costum arrelada és compartir dècims amb la família, els amics o els companys de feina. Si un d’aquestos dècims resulta premiat, la Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado haurà de procedir a identificar els guanyadors dels premis sotmesos a gravamen. Una vegada identificats els guanyadors, l’impost es cobrarà al dècim en el seu conjunt i no a cadascú dels premiats.

Quant puc guanyar amb cada premi?

El primer premi està dotat de 400.000 euros el dècim; el segon, de 125.000 euros, i el tercer, de 50.000 euros el dècim. Hi ha dos quarts premis de 20.000 euros per dècim i huit cinquens premis, cadascun dotat de 6.000 euros el dècim. Els premiats amb el que es coneix com a premis menors guanyaran 100 euros per dècim.

També obtindran premis els que porten el número anterior o posterior a un dels guanyadors. En el cas dels números d’abans o després del primer premi els propietaris del dècim guanyaran 2.000 euros. En el cas del segon premi seran 1.250 euros i, en els del tercer, 960 euros per dècim.

Les centenes del primer, segon, tercer i quart premi obtindran 100 euros per dècim. Aquesta mateixa quantitat s’emportaran els propietaris d’un dècim amb les dues últimes xifres de la Grossa i del segon i tercer premi. Finalment, el reintegrament (quan l’últim número del bitllet coincideix amb l’últim de la Grossa) està premiat amb 20 euros per dècim.

Comparteix

Icona de pantalla completa