Diari La Veu del País Valencià
El TSJ estudia enviar al Constitucional el decret llei de plurilingüisme

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha demanat a la Fiscalia i a les parts personades en el procediment obert arran de les denúncies contra el decret llei de plurilingüisme d’inici de curs que es pronuncien sobre la possibilitat de portar eixa norma davant el Tribunal Constitucional (TC).

Així consta en dues providències dictades pel tribunal valencià després de les demandes interposades per la Diputació Provincial d’Alacant i l’Associació per a la Defensa del Castellà a la Comunitat Valenciana contra aquest decret llei de mesures urgents per a l’aplicació, aquest curs 2017-2018, dels projectes lingüístics dels centres d’Infantil de 3 anys, després de la suspensió cautelar del decret d’ensenyament plurilingüe dictat pel mateix TSJ.

La norma qüestionada ara és el Decret Llei 3/2017. El tribunal valencià dóna trasllat a les parts perquè es pronuncien sobre la possibilitat d’enviar la norma al TC després que la Diputació d’Alacant, que presideix el popular César Sánchez, sol·licitara, a la fi de setembre, mitjançant un incident d’execució, que es plantejara qüestió d’inconstitucionalitat. Segons el parer de la corporació, aquesta norma suposa “eludir” la suspensió del decret de plurilingüisme paralitzat cautelarment pel TSJ i “evitar” tornar al model del PP de 2012 com havia ordenat l’alt tribunal.

En les providències, l’alt tribunal autonòmic assenyala que en aquest moment “no es qüestiona la constitucionalitat intrínseca” ni del Decret 9/2017 –decret de plurilingüisme– ni del posterior Decret Llei 3/2017, sinó que “es tracta de determinar si la norma amb rang de llei impedeix o limita l’execució de la suspensió del decret”.

Normes constitucionals “possiblement infringides”

D’aquesta manera, el TSJ concreta que les normes constitucionals “possiblement infringides” són l’article 86.1 de la Constitució Espanyola (CE), perquè no existeix extraordinària i urgent necessitat per a l’aprovació d’eixe decret llei, i l’article 24.1 de dret a la tutela judicial efectiva.

Per açò, dóna deu dies a les parts –en el procediment apareix com a demandada la Generalitat i com a codemandats Escola Valenciana i el sindicat STEPV– perquè informen sobre la suposada vulneració de preceptes constitucionals. Després serà el tribunal el que decidirà si finalment eleva al TC el decret llei del Consell per a impedir l’execució de la resolució que va acordar la suspensió cautelar del decret de plurilingüisme.

El decret es derogarà en breu

Per la seua banda, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports ha recordat que el procés de derogació del decret de plurilingüisme aprovat en el 2017 ja està en marxa. Tant és així que es derogarà en breu, matisen i, per tant, amb la normativa suprimida, automàticament decau la causa per la qual la Diputació d’Alacant està personada.

Això no obstant, des d’Educació sostenen que el decret llei aprovat d’urgència perquè l’inici del curs escolar 2017-2018 començara amb normalitat no corre cap risc. A més a més, a hores d’ara s’està tramitant a les Corts la que serà la nova llei de plurilingüisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa